Hlavná strana
Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.
V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.
Dni sliviek a varenie slivkového lekváru 2025

Vrcholom celoročných aktivít projektu je tematické cyklické
podujatie Dni sliviek (16. ročník), ktorého súčasťou sú: 14. ročník praktického
seminára konaného v spolupráci s ZVLaL na Slovensku, a Združenia sadárov Ovocný
strom, Ovocná tržnica, ukážky spracovania ovocia a prípravy trad.
jedál zo sliviek a slivkových produktov, detské dielne varenia trad. jedál,
riadená degustácia, koštovka destilátov, pocta šampiónom a týždňové
výchovno-vzdelávacie podujatie pre MŠ a ZŠ zamerané na trad. ovocinárstvo a
varenie slivkového lekváru. Podujatie podporuje a revitalizuje tradičné
ovocinárstvo a tradície s ním súvisiace v regióne. Koná sa v priestoroch
Gazdovského dvora v Turej Lúke (zrekonštruovaná usadlosť z konca 19. st.) a
jeho okolí (6 programových zón). Súčasťou podujatia je už spomínaný seminár,
ktorý poskytuje priestor odborníkom v tejto oblasti nielen na prezentáciu
výsledkov ich činnosti, ale je platformou pre diskusiu a výmenu skúseností a
poznatkov v problematike akou je tradičný spôsob pestovania a spracovania
sliviek. Súčasťou podujatia je bohatý kultúrno-spoločenský program so
sprievodnými podujatiami, ktorý je aj napriek prísnemu dodržiavaniu témy lákavý
pre laickú verejnosť a je každoročne vyvrcholením celoročnej činnosti všetkých
partnerov projektu. Uvedomujeme si jeho finančnú náročnosť ale aj potrebu a
dôležité miesto v celkovom snažení partnerov a preto je jeho finančné
zabezpečenie predmetom našej žiadosti. Organizačnými a realizačnými
partnermi sú okrem CTK, mesta Myjavy aj organizácie: Rozvoj cestovného ruchu
myjavských kopaníc n. o., Správa majetku mesta Myjavy, FSk Kýčer z Turej
Lúky, OZ Matejovec, Evanjelická cirkev a. v. v Turej Lúke, dobrovoľný hasiči,
miestny záhradkársky spolok, miestne poľovnícke združenie v Turej Lúke,
Združenie sadárov Ovocný strom, Moravské Lieskové, regionálne spolkové a
súkromné pálenice. Jednotlivé programy v programovej štruktúre podujatia budú
paralelne prebiehať na 6 scénach. V okolí a na dvore Gazdovského dvora – príprava
a koštovka jedál zo sliviek, varenie slivkového lekváru tradičnými spôsobmi
(kotlina, špeciálny šporhelt a bedna, ovocná tržnica,
tematická gastro zóna, koštovka páleného, degustačné workshopy, pocta
šampiónov. V stodole Gazdovského dvora sa bude konať seminár s bohatou
diskusiou a tiež premietanie etnografických filmov, ktoré organizujeme v
spolupráci s Centrom pre TĽK pri SĽUK-u ako propagáciu významných prvkov TK,
ktoré sú zapísané v RZ NKD Slovenska. Interaktívne podujatie Varenie
slivkového lekváru a jeho využitie v tradičnej gastronómii pre deti materských,
základných, stredných, špeciálnych škôl a denných stacionárov myjavského
regiónu i ďalších regiónov TSK je pre záujemcov reprízované v termíne od 8. – 12.
09. 2025.
Centrum tradičnej kultúry v Myjave
Celkový rozpočet:
6 700,00 EUR
Výška podpory:
6 000,00 EUR