Hlavná strana
Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.
V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.
Comfort is II…culinary workshop w/ Jagoda Dobecka

Comfort is … - culinary workshops about comfort food
Pozývame vás na sériu kulinárskych workshopov, ktorými nás prevedie naša rezidentka, poľská umelkyňa, Jagoda Dobecka, ktorá sa vo svojej tvorbe dlhodobo zaoberá vzťahom jedla a pamäti. Počas dvoch workshopov, ktoré budú vzájomne prepojené, sa spoločne vydáme na výlet do minulosti pomocou našich chuťových pohárikov, pripomenieme si naše komfortné jedlá a nakoniec sa spoločne presunieme do “kuchyne”, kde si pripravíme spoločnú večeru.
O WORKSHOPE:
Na úvod je potrebné poznamenať, že sa rodíme s vrodenou preferenciou sladkej a umami chuti - obe sú hlavnými chuťami, ktoré sa nachádzajú v ľudskom materskom mlieku. Vedci predpokladajú, že naše reakcie na vône (vrátane vôní potravín) sú takmer úplne naučené a závisia od pamäti, hoci niektoré z týchto reakcií sa objavujú veľmi skoro. Pamäť napokon zohráva ústrednú úlohu pri vysvetľovaní takmer všetkých aspektov nášho stravovacieho správania a preferencií.
Nostalgia, ako určitá forma spomienky, má rôzne významy nielen vo všeobecnosti, ale aj v súvislosti s jedlom. Veľká časť literatúry pojednávajúca o stravovaní – najmä tá mimo oblasť antropológie – vychádza z myšlienky sentimentality k minulosti a považuje jedlo za akúsi schránku, do ktorej si vkladáme naše spomienky na detstvo a rodinu. Nostalgiu však možno chápať aj inak. Nie ako prežívanie citovej minulosti, ale ako túžbu po časoch a miestach, ktoré človek v skutočnosti nezažil. Napríklad nostalgické spomienky na tzv. comfort food nemusia vždy vychádzať zo skutočne šťastného detstva; namiesto toho môžu slúžiť na vytvorenie fiktívneho príbehu takéhoto prežívania.
Dve hlavné témy workshopov, na ktoré sa spoločne zameriame budú jedlo a pohodlie. Pomocou zmyslovej pamäte budeme diskutovať o jedlách, ktoré nám prinášajú radosť a pocit bezpečia.
Počas druhého workshopu sa spoločne presunieme do „kuchyne“, kde budeme pripravovať jedlo, na ktorom sme sa dohodli na záver prvého workshopu. Keďže pohodlie je kľúčovou témou projektu, skúsenosť s prácou v kuchyni a spoluprácou ponúkne príležitosť zamyslieť sa nad úsilím, ktoré sme vynaložili na jeho dosiahnutie. Kuchársky workshop symbolicky ukončíme spoločným jedlom.
Workshopy prebiehajú v anglickom jazyku.
Workshop je ZADARMO a pre všetky vekové kategórie.
Na workshop je potrebné sa prihlásiť: https://forms.gle/PvnuksJGXSviiT5h8" style="text-decoration:none;">https://forms.gle/PvnuksJGXSviiT5h8" style="font-weight:normal;">
V prípade ďalších otázok nás neváhajte kontaktovať e-mailom na: monika.padejova@kair.sk
Rezidenčný program z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Fond na podporu umenia je hlavným partnerom projektu.
KAIR
Celkový rozpočet:
50 000,00 €
Výška podpory:
40 000,00 €