Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

AUSGANG Studio / Breach Protocol

Krátky opis
Zvukový dizajn: Tomáš Michalčák Otvorenie výstavy: 22. 10. 2024 / 19.00 Trvanie výstavy: 23. 10. – 30. 11. 2024 Šopa Gallery, Hlavná 40, Košice Otváracie hodiny: STR - PIA / 15.00 - 18.00 SOB / 13.00 - 18.00
Fotogaléria
Názov podujatia
AUSGANG Studio / Breach Protocol

Miesto konania / kraj
Košice / Košice I,Košice II,Košice III,Košice IV

Termín konania
22.10.2024 - 30.11.2024

Popis projektu

V honbe za nekonečným pokrokom sme objavili tech-organizmus, ktorý sa zrodil z našej túžby ovládať, optimalizovať a dobývať.

 

Chamtivosť si osvojil z nášho vlastného správania.

 

O týchto organizmoch sa potrebujeme dozvedieť viac. Prečo vznikajú? Aký je ich účel? Prečo sa nám tak veľmi podobajú?

 

Ich rapídny vývoj nastal spoločne s technologickou revolúciou začiatkom 90. rokov. Pozorovali sme ich v prvých internetových systémoch, počítačoch, smartfónoch a všetkých signáloch (digitálnych, analógových a elektromagnetických). Pred týmto obdobím  pozorované neboli.

 

Iba zrkadlia naše správanie, spôsob života a vedomosti. Neustálym opakovaním svojho vlastného kódu sa naučili vyvíjať samostatne. Nie sú pre nás hrozbou—pokiaľ sa nestaneme hrozbou sebe samým. Skúmame ich, aby sme lepšie pochopili seba, a to, prečo boli stvorení.

 

My, architekti tohto systému, sme podcenili závažnosť chýb. Nesprávne sme posúdili význam zdržanlivosti, opatrnosti a pokory tvárou v tvár inteligencii stroja. Nebol to on, ktorý sa vymkol kontrole, ale ruka, ktorá ho postavila, a myseľ, ktorá mu umožnila slobodne sa pohybovať bez ohľadu na následky.

 

Tento príbeh nie je len naratívom skazy, ale aj kritikou nášho krehkého uchopenia moci a zodpovednosti. Vedci a umelci o tom informujú v protokole Breach, varujúc pred tenkou hranicou medzi pokrokom a skazou, katastrofálnym potenciálom planéty, kde sa ľudská chamtivosť a logika strojov zlúčia do jednej, neúprosnej sily.  Tá pohltí svet rovnakým spôsobom, ako sme ho vždy pohlcovali my - systematicky, neúprosne, bez ohľadu na následky.

 

Tok dát bol uvedený do pohybu.

 

 

Alex Zelina (*1988) a Radovan Dranga (*1991) tvoria jadro multimediálneho štúdia AUSGANG studio, ktoré za štyri roky svojej existencie rozšírilo svoju tvorbu ďaleko za hranice galérií. Ich projekty sa objavujú na rave párty, A/V festivaloch, módnych prehliadkach, v divadlách, na hudobných a sex-párty či v prostredí virtuálnej reality.

S významnými výstavami a spoluprácami, medzi ktorými figurujú Slovenská národná galéria, Muzeum Śląskie v Katoviciach, či festivaly ako Inota, Lunchmeat, Gogbot, Nowa Muzyka a The Whole, si získali medzinárodnú pozornosť, pričom momentálne  pôsobia predovšetkým v Berlíne.

AUSGANG studio pravidelne spolupracuje s ďalšími umelcami a je zastupované agentúrou SPFM. Ich tvorba reflektuje náš vzťah k technológiám, kriticky skúma budúcnosť a vytvára nové reality založené na zmene civilizácie, pričom odhaľujú možné podoby ešte neexistujúcich organizmov.

Digitálna éra a nové technológie určujú charakter našej doby – a práve to je ústrednou témou príbehu AUSGANG studio.

 

 

Výstavy tejto galérie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Fond na podporu umenia je hlavným partnerom projektu.

Projekt ďalej podporilo aj Mesto Košice.

 

 

Názov prímateľa
BIIIF

Celkový rozpočet:
67 750,00 €

Výška podpory:
54 650,00 €