Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

ďalej / pracovný názov

Krátky opis
Výstavný projekt Evy Škrovinovej sa zaoberá hraničnými polohami maľby, maliarskych prístupov a maliarskeho výrazu, ohmatáva ich okraje a rozširuje definície. Škrovinová, vyštudovaná maliarka, predstavy o tom, ako má maľba vyzerať, prevracia naruby mimo vymedzeného pola plátna. Svoj výskum prenáša do širšieho sociálneho poľa ako vizuálna umelkyňa a poukazuje na spoločenskú vykonštruovanosť rôznych definícií a zväzujúcich noriem.
Fotogaléria
Názov podujatia
vernisáž výstav Evy Škrovinovej: Nezavesíš!

Miesto konania / kraj
Banská Štiavnica / Banská Štiavnica

Termín konania
13.10.2024 - 03.11.2024

Popis projektu
Akcia je zároveň bodkou za plným programom JAMA78 festivalu, ktorý aj tento rok pripomína Milana Adamčiaka sériou multižánrových aktivít v Banskej Štiavnici aj Banskej Belej.


Výstavu je možné navštíviť do 3.novembra 2024 vždy v piatok a sobotu od 13:00 do 17:00 alebo po telefonickom dohovore v iný termín.


Výstavný projekt Evy Škrovinovej sa zaoberá hraničnými polohami maľby, maliarskych prístupov a maliarskeho výrazu, ohmatáva ich okraje a rozširuje definície. Škrovinová, vyštudovaná maliarka, predstavy o tom, ako má maľba vyzerať, prevracia naruby mimo vymedzeného pola plátna. Svoj výskum prenáša do širšieho sociálneho poľa ako vizuálna umelkyňa a poukazuje na spoločenskú vykonštruovanosť rôznych definícií a zväzujúcich noriem. Do výstavy zahŕňa príbehy ľudí zo svojho bezprostredného okolia, ktorí*ktoré sa vyrovnávajú/vyrovnali s predstavami (vlastnými či cudzími) o tom, ako by sa mali správať, vyzerať, konať, žiť. Na výstave autorka spolupracuje s kurátorkou Miroslavou Urbanovou. Vznik prezentovaných diel podporil formou štipendia Fond na podporu umenia.


Galéria PARTER BSC bola založená v roku 2019, v roku, kedy Banská Štiavnica naplno žila aktivitami plynúcimi zo získaného titulu Mesto kultúry. PARTER BSC vznikol premenou nevyužitých pôvodne školských šatní na poloverejný - galerijný priestor kde sa vystavuje, stretáva, varí aj umelecky tvorí. Na PARTER BSC nadväzuje plynuje „Plochá socha“ kolabujúce, (roz)vlnené „ihrisko“ od sochárov Jozefa Vanča a Sebastiána Komáčka.


Zakladateľmi priestoru sú Zuzana Bodnárová a Svätopluk Mikyta z platformy Banská St a nica Contemporary, ktorá na rovnakej adrese, o dve poschodia vyššie, organizuje rezidenčné pobyty, tvorivé dielne, vytvára grafické edície. Dnes PARTER BSC žije svoje posledné mesiace. Po viac ako šiestich rokoch sa jeho dvere na jar 2025 pre kultúrnu verejnosť zatvoria a PARTER BSC pohltia zvyšujúce sa priestorové nároky základnej školy, ktorá v objekte spolu s BSC sídli.


Názov prímateľa
Eva Škrovinová

Celkový rozpočet:
0,00 €

Výška podpory:
7 266,00 €