Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Whatever you touch - touches you back

Krátky opis
Sprievodný program k výstave 'The spoon in my hand is your mouth' 9. 10. 2024, Šopa Gallery, Hlavná 40, Košice 17:00 Artist talk Simony Gottierovej (v SK jazyku) 17:30 Rozprávanie o výstave a bytie s ňou / Simona Gottierová a hostka, performerka Ágnes Grélinger (HU) (táto časť podujatia bude prebiehať v anglickom jazyku) //Speaking about and being with the exhibition / Simona Gottierová and guest performer Ágnes Grélinger (HU) (this part of the event will be held in english)
Fotogaléria
Názov podujatia
Whatever you touch - touches you back

Miesto konania / kraj
Košice / Košice I,Košice II,Košice III,Košice IV

Termín konania
09.10.2024

Popis projektu

'Čohokoľvek sa dotkneš – dotkne sa ťa späť' 

Ágnes Grélinger, maďarská umelkyňa a performerka z Budapešti parafrázuje Octaviu Butler, keď premýšľa o výstave. Prichádza do Košíc, aby odkryla jej ďalšiu vrstvu. S Ágnes sa budeme o témach výstavy rozprávať, ale v druhej časti podujatia v nej budeme zažívať to, o čom hovoríme: Aké sú naše stratégie, ako zostať prítomní v každodennosti napriek monotónnym pohybom starostlivosti? Aký pocit je starostlivosť dávať a prijímať ju? Pod vedením Ágnes sa 'vrátime' späť do našich tiel a odtiaľto nasmerujeme našu pozornosť na priestor výstavy a objekty v ňom. Čo potrebujú? Ako chcú, aby sme s nimi boli? Zážitková časť podujatia je participatívna.


*Ágnes performovala už na vernisáži mojej pop-up výstavy v FKSE (Budapešť, máj 2023). Tá predchádzala a bola východiskom pre aktuálnu výstavu v Košiciach. Vtedy v Budapešti sedela na zemi a hrala gradient tónov na pohári s pomarančovým džúsom. Občas si z džúsu odpila, a tak postupne menila tón priestoru výstavy.


Keď sa jej opýtam, na čom momentálne pracuje, odpovedá: „Povedala by som, že ‘držím priestor’ a ‘prečisťujem telo’, pričom vediem ľudí, aby mohli byť viac sami sebou; pomáham im zbaviť sa toho, čo im neslúži, a ponúkam nové spôsoby vnímania, nové vzory, v ktorých môžu prechádzať svetom s väčšou dôstojnosťou, autentickosťou a radosťou. Jedným z mojich východísk je príroda, jej rytmus a sila, ktorá nás presahuje a  nechávam inšpiráciu a učenie, aby ma našli prostredníctvom pozornosti a spojenia s ľuďmi naprieč generáciami.


Rada vás pozývam!

Simona


Ágnes Grélinger vyštudovala Danish National School of Performing Arts v odbore tanec a choreografia. Vytvorila komunitné, experimentálne, verejné predstavenia a workshopy v medzinárodnej aj domácej spolupráci, ako napríklad projekt 'S otvorenými dverami do priestorov bez stien'. Pracuje s témami starostlivosti, spojenia a intimity. Vedie kurzy improvizácie, somatické sebauvedomenie a facilituje ženské kruhy. V Budapešti založila komunitný priestor KK32 flat, kde pracuje ako 'Bodytalk practitioner', prináša holistický prístup (telo - vedomie - psychika - energia), pripája k nemu šamanizmus. Zaoberá sa kolektívnym telom a sociálnymi traumami, ktoré skúma ako liečiteľka aj ako umelkyňa.



//ENG


'Whatever you touch - touches you back'

Ágnes Grélinger, Budapest based performer paraphrazes Octavia Butler when thinking about the exhibition. She is coming to Košice to unfold another layer of it. I will speak with Ágnes in a dialogue but we will also experience what we talk about in the second part of the event: What are our strategies of staying present inside everydayness despite monotonous movements of care? How does it feel to give care and to accept it? Led by Ágnes we will come back to our bodies and from this point we will turn our attention to the space and objects in it. What do they need? How do they want us to be with them? Experiencing part of the event is participative.


*Agnes was already performing at the opening of my pop-up solo show in FKSE Budapest in may 2023 - the one that was the starting point and preceded the actual exhibition in Košice. Back then in Budapest she was sitting on the ground playing the gradient of tones on the glass of orange juice. From time to time she drank the juice and thus was gradually changing the tone of the space. 


When I ask her what she is working on now she answers: I would say I am holding the space; and ‘clearing the body’ while guiding people to become more of who they are; helping them shed and let go of what doesn’t serve them and offer new ways of seeing, new patterns in which they can move through the world with more grace, authenticity and joy. I look for the priorities, the order in which the body, both individual and collective, needs healing. I intentionally connect to nature, the rhythm of nature and forces beyond us and allow inspiration and teachings to find me through paying attention and connecting with people across generations. 


I warmly invite you 

Simona


Ágnes Grélinger graduated from The Danish National School of Performing Arts in dance and choreography. She has created community, experimental, public performances and workshops in international and domestic collaborations, such as With open doors to spaces without walls. She is working with care, connection, and intimacy as choreographic themes. She is teaching improvisation, somatic self-awareness and facilitating women's circles. She enjoys holding space for people and wishes for more trauma-informed awareness. In Budapest, she founded the KK32 flat, a community space, where she works as a Bodytalk practitioner, treating people in a holistic way (body-consciousness-psyche-energy) and studies shamanism. She is concerned with the collective body and social traumas, which she researches both as a healer and as an artist.

Názov prímateľa
BIIIF

Celkový rozpočet:
67 750,00 €

Výška podpory:
54 650,00 €