Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Kultúra v Župnom dome 2024

Krátky opis
Pozývame vás na umeleckú inštaláciu dvojice výtvarníkov Štefana Oliša & Lukáša Matejka z OZ TRAKTu z Trenčína, ktoré sa venuje kultúre, umeniu nových médií, interaktivite a umeniu vo verejnom i galerijnom priestore.
Fotogaléria
Názov podujatia
Frontová línia hybridnej vojny /site specific inštalácia/

Miesto konania / kraj
Púchov / Púchov

Termín konania
07.10.2024 - 31.10.2024

Popis projektu
Hlavnou ideou tohto projektu je hybridná vojna, v ktorej sa Slovensko nachádza priamo na frontovej línií. V prvom rade je nutné si uvedomiť, čo to vlastne hybridná vojna je. Definície hybridnej vojny sú rôzne a v histórií ľudstva mala rôzne podoby.
V súčasnosti sa tento pojem viaže predovšetkým na operácie, ktoré vyvolávajú v cieľových krajinách nestabilitu, polarizujú spoločnosť, vyvolávajú v nej nedôveru k inštitúciám. Týmto spôsobom sa snažia narušiť jednotu a spolupatričnosť obyvateľstva, ktoré sa stáva zraniteľným a neochotným stavať sa aktívne na odpor voči hrozbám z vonka. Tieto operácie sa najviac spájajú s Ruskou Federáciou, ktorá dokázateľne šíri obrovské množstvo dezinformácií nasmerovaných najmä na krajiny EÚ a USA. Táto činnosť nabrala na sile hlavne po roku 2014, kedy Rusko anektovalo Krym.
V tomto boji sa Slovensko nachádza na pomyselnej frontovej línii, kvôli svojej geografickej polohe, pretože patrilo k najzápadnejšej časti bývalého východného bloku. Ľudia tu trpia často spomienkovým optimizmom a polarizácia je čoraz radikálnejšia.
V tomto prostredí sú však rôzne osobnosti, z radov novinárov, policajtov, vojakov, ale aj analytikov, umelcov a ďalších, ktorí aktívne bojujú proti dezinformáciám, stavajú sa na odpor voči mocenským praktikám, hľadajú pravdu a snažia sa udržať ideu slobody a demokracie nažive.
Autori sa týmto dielom snažia pomôcť uvedomiť si čomu naša spoločnosť v súčasnosti čelí, kto sú tí čo bojujú za slobodu a pravdu v týchto časoch. Chcú tiež upozorniť na cenu, akú za to platia oni i ďalší ľudia v podstate na oboch stranách barikády. Často krát táto línia delí rodiny, partnerov, ochromuje inštitúcie, rúca sny.
Vstupné: dobrovoľné počas otváracích hodín kaviarne Podivný barón / mimo otváracie hodiny 3€ osoba
Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Názov prímateľa
PODIVNÝ BARÓN

Celkový rozpočet:
26 500,00 €

Výška podpory:
20 000,00 €