Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Prespanka (Jahoda, jahoda)

Krátky opis
Ani v dnešných časoch, o ktorých radi hovoríme, že sú moderné a tolerantnejšie, nežijeme bez predsudkov. Avšak byť prespankou v tradíciách našich predkov znamenalo byť na totálnom okraji spoločnosti. Určené miesto v kostole, nemožnosť začlenenia sa do žiadnych skupín a podobne. Pričom otec dieťaťa neniesol takmer žiadny a keď aj, tak len minimálny podiel.
Fotogaléria
Názov podujatia
Prespanka

Miesto konania / kraj
Komárno / Komárno

Termín konania
01.06.2023 - 30.06.2024

Popis projektu

TO, ČO TERAZ NECHCEŠ, MOŽNO TVOJA NAJVÄČŠIA RADOSŤ DO ŽIVOTA BUDE.

Ani v dnešných časoch, o ktorých radi hovoríme, že sú moderné a tolerantnejšie, nežijeme bez predsudkov. Avšak byť prespankou v tradíciách našich predkov znamenalo byť na totálnom okraji spoločnosti. Určené miesto v kostole, nemožnosť začlenenia sa do žiadnych skupín a podobne. Pričom otec dieťaťa neniesol takmer žiadny a keď aj, tak len minimálny podiel.

  • Ako silná musela byť žena, ktorá to ustála?
  • Aké bolo dieťa z takto vzniknutého pomeru? Bolo nešťastné? Bolo iné? 
  • Prinášal život prespanky aj iné ako spoločnosťou vopred definované situácie?
  • Kde nachádzala prespanka útechu?        
  • Ako sa k nej stavala cirkev, ktorá by mala mať vraj otvorenú náruč?

---------------------------------

Diela TAJNÁ" target="_blank">https://dramatak.eu/rebeli/tajna-laska-titkos-szerelem/">TAJNÁ LÁSKA/TITKOS SZERELEMTAJNÁ" target="_blank">https://dramatak.eu/rebeli/tajna-laska-titkos-szerelem/">TAJNÁ href="TAJNÁ" target="_blank">https://dramatak.eu/rebeli/tajna-laska-titkos-szerelem/">TAJNÁ snažili postupne odromatnizovávať folklór. Prespanka by mala uzavrieť a zavŕšiť našu snahu.

Napriek náročnejšej téme si však v diele ponechávame odľahčený pohľad na tienisté stránky našej minulosti. Dielo v sebe nesie ľúbosť, svojráznosť, rozmanitosť a krásu slovenského folklóru, no tak ako vo všetkých dielach REBELOV, aj v PRESPANKE poukážeme nám vlastným spôsobom na tú časť tradícií, zvykov a spôsob života našich predkov, ktorú pokojne môžeme nazvať odromatizovanou.

 

Názov prímateľa
Dramaťák a Rebeli

Celkový rozpočet:
20 000,00 €

Výška podpory:
3 000,00 €