Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

FRAŠTACKÝ TŔŇ 2024 - 15. ročník bienále medzinárodnej súťaže kresleného humoru

Krátky opis
Kam sa pozriete, všade vás obklopujú plasty. Ako sa na túto ekologickú hrozbu pozerajú karikaturisti? To sa rozhodli zistiť organizátori v 15. ročníku medzinárodnej súťaže kresleného humoru FRAŠTACKÝ TŔŇ - téma "PLASTY". Súťaž bola vyhlásená 1. apríla 2024, uzávierka 13. augusta 2024. Slávnostné vyhlásenie výsledkov 15. ročníka a vernisáž výstavy súťažných prác sa bude konať 04.10.2024. Sprievodným podujatím bude výstava kresleného humoru chorvátskeho karikaturistu Damira Novaka.
Fotogaléria
Názov podujatia
FRAŠTACKÝ TŔŇ 2024 - 15. ročník bienále medzinárodnej súťaže kresleného humoru

Miesto konania / kraj
Hlohovec / Hlohovec

Termín konania
04.10.2024

Popis projektu

Nápad zorganizovať prvý ročník súťaže Fraštacký tŕň vznikol v skupine karikaturistov Považský štvorlístok. Jeden z nich, riaditeľ súťaže Fero Bojničan, sa narodil, žije a tvorí v Hlohovci. Myšlienka sa viac ako ujala, súťaž sa stala celoslovenskou, neskôr medzinárodnou. Predchádzajúceho 14. ročníka sa zúčastnilo 98 karikaturistov z 33 krajín, do súťaže zaslali 417 karikatúr. Organizuje sa ako bienále, každý ročník sa vyhlasuje 1. apríla na konkrétnu tému, tento rok PLASTY + každý súťažiaci má možnosť oboslať súťaž 2 prácami na tému voľnú. Uzávierka súťaže je v prvej polovici augusta, porota, ktorej predsedom je karikaturista z Nového Mesta nad Váhom Vlado Pavlík /ďalší člen Považského štvorlístka/, zasadá posledný augustový týždeň. Výsledky súťaže sa vyhlasujú na prelome septembra/októbra v Hlohovci, zároveň sa otvára aj výstava súťažných prác. Sprievodným podujatím je zvyčajne otvorenie výstavy niektorého významného karikaturistu. V roku 2022 to bola výstava českého karikaturistu Pavla Rychtaříka S ceruzkou a gitarou na vandre a výstava palindrómov Maľoval hlavolam, ilustrovaných karikaturistom Stanom Kochanom. Tento rok budú opäť zaujímavé výstavy - výstava kresleného humoru Damira Novaka S karikatúrou po celom svete a výstava kresleného humoru Petra Sedláka Majster čistých línií. Kultúrny program na vernisáži je vyberaný tak, aby súvisel s témou a pobavil účastníkov. Od roku 2006 je hlavným organizátorom občianske združenie EX LIBRIS AD PERSONAM HLOHOVEC, spoluorganizátorom je Vlastivedné múzeum v Hlohovci.

Názov prímateľa
EX LIBRIS AD PERSONAM HLOHOVEC

Celkový rozpočet:
4 900,00 €

Výška podpory:
1 500,00 €