Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Ateliér.EM výstavy + sympózium 16SEM

Krátky opis
Sprievodné podujatie 16SEM - medzinárodného sympózia SOCHA / ŠPERK / MAĽBA / ARCHITEKTÚRA
Fotogaléria
Názov podujatia
Kristína Mésároš: Maľba

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
13.09.2024 - 30.09.2024

Popis projektu

Výstava Maľba predstavuje výber z aktuálnej tvorby Kristíny Mésároš (1981), absolventky ateliéru grafiky na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Autorkin maliarsky prístup charakterizuje utváranie imaginatívnych výjavov, presvedčivo kombinujúcich krajinné scenérie a tajomné zákutia, vrstvy obrazových spomienok a náznaky príbehov. Kristína Mésároš uplatňuje pri formovaní kompozícií fragmentárnosť, náznakovitosť, kombinácie rôznych mierok, textúr a variovanie symbolických motívov. Výsledkom sú vizuálne príťažlivé plátna na pomedzí realistického záznamu každodennosti a snovej atmosféry s načrtnutým tajomstvom, s priestorom pre domýšľanie nevypovedaného. Z tohto napätia medzi jasne identifikovateľným a dôverne známym a nejasnosťou, neurčitosťou vzniká pocit ozvláštňovania všednosti a banality a potreba premýšľať naznačené scény, hľadať súvislosti a prepojenia, interpretovať situácie a rozvíjať príbehy.

Spájajúcim motívom výstavy je raster mozaiky, exteriérového obloženia stien domu, ktorý je esenciou autorkinej spomienky z detských čias. Predstavuje istotu, poriadok, stabilné usporiadanie tvarov, pocit domova v pamäti a nemenné miesto návratov v premenlivom svete. V jednotlivých maľbách sa mozaika objavuje ako opakovaná variácia v rôznych súvislostiach: Pokrýva steny domu, tvorí povrch nejednoznačných objektov a tvarov, rozpína sa, modifikuje, organizuje kompozície, vypĺňa pozadie. V obrazoch vystupuje ako refrén, ako neodbytná spomienka, predstavuje vynárajúce sa zážitky z prechádzok po známych miestach, ktoré formujú aj po rokoch predstavivosť a prežívanie súčasnosti vo vzťahu k rozpamätávanej minulosti.  

Peter Megyeši

Názov prímateľa
Ateliér.EM

Celkový rozpočet:
29 750,00 €

Výška podpory:
26 600,00 €