Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

POD SOBOTSKOU BRÁNOU, 7.ročník

Krátky opis
Všetkých milovníkov folklóru a ľudových tradícií pozývame v sobotu, 21. 9. o 18.00 hod. do Čierneho orla na pásmo profesionálneho umeleckého telesa PUĽS: NÁVRATY, ktoré je vytvorené z najhranejších a divácky najúspešnejších kompozícií významných slovenských a zahraničných tvorcov počas celého pôsobenia telesa. Ak sa o PUĽS-e chcete dozvedieť čo najviac, musíte navštíviť práve toto predstavenie. Vstupné: 8€, predaj vstupeniek v Kine Orbis, online na www.kulturars.sk a priamo na mieste.
Fotogaléria
Názov podujatia
Poddukelský umelecký ľudový súbor (PUĽS): NÁVRATY

Miesto konania / kraj
Rimavská Sobota / Rimavská Sobota

Termín konania
21.09.2024

Popis projektu

Poddukelský umelecký ľudový súbor (PUĽS): NÁVRATY

Všetkých milovníkov folklóru a ľudových tradícií pozývame v sobotu, 21. 9. o 18.00 hod. do Čierneho orla na pásmo profesionálneho umeleckého telesa PUĽS: NÁVRATY, ktoré je vytvorené z najhranejších a divácky najúspešnejších kompozícií významných slovenských a zahraničných tvorcov počas celého pôsobenia telesa. Ak sa o PUĽS-e chcete dozvedieť čo najviac, musíte navštíviť práve toto predstavenie. Vstupné: 8€, predaj vstupeniek v Kine Orbis, online na http://www.kulturars.sk/"> class="15" style="font-family: Calibri; color: rgb(0, 0, 255);">www.kulturars.sk a priamo na mieste.    

PUĽS je profesionálnym umeleckým telesom, ktoré vzniklo v roku 1955 v Prešove s cieľom rozvíjať a javiskovo stvárniť vokálno – hudobné a tanečné bohatstvo Rusínov. V jeho troch zložkách – tanečnej, speváckej a hudobnej pracuje viac ako 40 umelcov.

Dramaturgia PUĽS-u sa v prvom rade zameriava na tradície Rusínov žijúcich na Východnom Slovensku, ale tiež na folklór ostatných regiónov Slovenska, prekomponujúc ho do vyššej scénickej formy. Vo svojom repertoári má PUĽS aj tance z okolitých krajín. PUĽS je jedinečným telesom, čo je viditeľné na predstaveniach, v ktorých sa snúbi živelnosť hrdého naturelu s vycibreným citom pre poetiku. Koncerty PUĽS-u sú emotívne, myšlienkovo bohaté, divák má možnosť nielen sa odreagovať, ale tiež načerpať množstvo pozitívnej energie.

Počas bohatej histórie sa v PUĽS-e vystriedalo viac ako 500 profesionálnych umelcov. Mnohí z nich vo svojej kariére pokračovali v iných telesách na Slovensku alebo v zahraničí. Bývalí členovia PUĽS-u  vedú amatérske súbory alebo sa ako pedagógovia venujú výchove mladej umeleckej generácie.

PUĽS od svojho vzniku absolvoval viac ako desaťtisíc predstavení doma a desiatky zahraničných zájazdov. Tlieskali mu diváci v Anglicku, Bulharsku, Dánsku, Francúzsku, Holandsku, Juhoslávii, Kanade, Nórsku, Poľsku, Rakúsku, Nemecku, Švajčiarsku, Taliansku, Tunise, USA a v krajinách bývalého ZSSR. V súčasnosti je  PUĽS ambiciózne teleso so smelými dramaturgickými plánmi, ktoré chce v budúcnosti naplniť.

PUĽS je hosťom festivalu Pod Sobotskou Bránou, ktorý bude od 14.00 hod. prebiehať na nádvorí Čierneho orla. Festival POD SOBOTSKOU BRÁNOU z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.    

Názov prímateľa
Mestské kultúrne stredisko Rimavská Sobota

Celkový rozpočet:
4 350,00 €

Výška podpory:
3 000,00 €