Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Jana Zatvarnická - Datura Queen

Krátky opis
Artist Talk 23. 8. 2024 / 18.00 Šopa Gallery, Hlavná 40, Košice
Fotogaléria
Názov podujatia
Jana Zatvarnická - Datura Queen / Artist Talk

Miesto konania / kraj
Košice / Košice I,Košice II,Košice III,Košice IV

Termín konania
23.08.2024

Popis projektu

Pozývame Vás na Artist Talk s umelkyňou Janou Zatvarnickou, ktorý sa uskutoční v rámci prebiehajúcej výstavy Wild Garden Utopia - Chapter 7.


Predstavíme vám jej dlhodobý projekt Imagining a herbarium, ktorý sa zameriava na kritický výskum rastlín a sexuálnej ekológie. Skúma vplyv antropocénu na botaniku, antropológiu a somatickú medicínu prostredníctvom posthumánnych teórií. V jej umeleckých dielach vidíme symbiotické telá vytvorené z ľudských a neľudských foriem v dobe klimatických nočných môr, pričom symbolicky vykresľujú ženy ako rastliny, reagujúc na ekologické a rodové násilie.


Datura Queen je názov filmu, ktorý vznikol v spolupráci s trinidadským umelcom a filmárom Arnaldom Jamesom. Zameriava sa na znovupoznávanie rastliny Datura Stramonium ako symbolu spolužitia ľudských a neľudských tvorov, a jej príbeh odhaľuje komplexný vzťah medzi týmito entitami.



Jana Zatvarnická (1988, Michalovce) sa od roku 2015 zúčastňuje interdisciplinárnych projektov v spolupráci s výskumníkmi z oblasti archeológie, antropológie, speleológie, botaniky a environmentálnych štúdií na Slovensku, v Slovinsku, Guatemale či Mexiku.

Používaním referencií z dejín, mytológie, archívov, múzejných zbierok a literatúry science-ficton, reaguje na environmentálne, ekologické a sociopolitcké otázky.


Program galérie a realizáciu diela autorky z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Fond na podporu umenia je hlavným partnerom projektu.

Názov prímateľa
BIIIF

Celkový rozpočet:
67 750,00 €

Výška podpory:
54 650,00 €