Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Výstava k filmu Lapilli

Krátky opis
26. filmový festival 4 živly prezentuje esejistický film Lapilli autorky Pauly Ďurinovej v spojení s výstavou v priestoroch Kultúrneho centra v Banskej Štiavnici.
Fotogaléria
Názov podujatia
Premietanie filmu a výstava

Miesto konania / kraj
Banská Štiavnica / Banská Štiavnica

Termín konania
07.08.2024 - 11.08.2024

Popis projektu

Výstava k filmu Lapilli v priestoroch Kultúrneho centra v Banskej Štiavnici


Od morských prúdov cez temné jaskyne až po sopečné púšte. Lapilli sú intímnou cestou, ktorá zatína hlboko do tvrdej hmoty. Putujúc rozmanitými skalnými krajinami sa režisérka Paula Ďurinová vyrovnáva s náhlou stratou jej starých rodičov. Nečakané zmiznutie odkrýva nový horizont. V rokline sa rozozvučia struny starej autoharfy. Tento vznikajúci ekosystém odhaľuje fázy smútku a perspektívu plnú empatie k minerálom a životu, ktorý už nie je.


Táto výstava prináša prepojenie s filmovou esejou o kameňoch a zármutku Lapilli, ktorú premietame v slovenskej premiére v piatok o 18:30 v kine Akademik. Spolu s režisérkou Paulou Ďurinovou sme pripravili výber z fotografii z filmu a jej kamenného archívu, ktorý vznikol pri tvorbe filmu na rozličných zákutiach Slovenska, Gruzínska, Talianska či Grécka. Na triptychu starých čiernobielych fotografii oddychujú režisérkyni starí rodičia. Práve fotografie, ktoré objavila na dne ich starej sektorovej skrine, boli výraznou inšpiráciou pre započatie tejto filmovej cesty. Snáď každý z nás má nejakú osobnú históriu s kameňom.

---


Premietanie filmu v kine Akademik


Piatok, 09.08.2024 o 18:30 v Kine Akademik spolu s diskusiou s režisérkou filmu



LAPILLI (Slovensko, Nemecko), 65 minút

Réžia: Paula Ďurinová

Produkcia: guča films


Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.


Názov prímateľa
Paulína Ďurinová

Celkový rozpočet:
0,00 €

Výška podpory:
6 055,00 €