Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Salamandrové dni 2024

Krátky opis
Tradičné slávnosti, ktoré spájajú banícku a akademickú históriu Banskej Štiavnice. V bohatom programe podujatia dominuje Salamandrový sprievod, zapísaný do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska.
Fotogaléria
Názov podujatia
Salamandrové dni

Miesto konania / kraj
Banská Štiavnica / Banská Štiavnica

Termín konania
05.09.2024 - 08.09.2024

Popis projektu

Salamandrové dni sa vracajú k študentským a baníckym zvykom Banskej Štiavnice. V ich programe nechýba slávnostný banícky šachtág, spojený s tradíciou prijímania do baníckeho stavu realizovaný občianskymi združeniami, zameranými na záchranu a zveľaďovanie kultúrneho dedičstva spojeného s baníctvom a hutníctvom, návštevníkov čaká deň otvorených dverí v štátnom a Slovenskom banskom archíve, výstavy, koncerty a ďalší sprievodný program.

Vrcholom podujatia bude piatkový Salamandrový sprievod, za účasti približne 400 dobrovoľníkov, zobrazujúcich veselé i vážne obrazy zo života mesta. Sprievod prejde úsekom od ul. Križovatka až do historického jadra, kde skončí. Predchádzať mu bude podobne početný sprievod baníckych a hutníckych cechov, spolkov, inštitúcií a organizácií.

Sobotný program bude venovaný jednému z výjavov sprievodu, ktorý zobrazuje pastiera s jaštericou. Nielen o lokálnych povestiach, ale aj o iných z celého Slovenska či hudobných ľudových tradíciách bude program určený prevažne detskému publiku, v ktorom vystúpia okrem iných divadlo Babadlo, Banda, herci Júlia Ružičková a Jakub Ružička, skupina Vir Fortis, Miro Kasprzyk a Martin Mojžiš.


Názov prímateľa
Mesto Banská Štiavnica

Celkový rozpočet:
54 000,00 €

Výška podpory:
9 000,00 €