Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Šperk Symposium / 30 rokov medzinárodných sympózií umeleckého šperku v Kremnici

Krátky opis
Výstava SPOZNAJ ŠPERK / 30 rokov medzinárodných sympózií umeleckého šperku v Kremnici predstavuje výber diel 183 účastníkov z 25 krajín za 30-ročnú históriu tvorivých stretnutí umelcov v meste s dlhou tradíciou ťažby a spracovania zlata. Sympoziálna zbierka  obsahuje viac ako 200 diel, ktoré predstavujú širokú škálu umeleckých prístupov zahŕňajúcich okrem šperkov a objektov aj rôzne iné médiá.
Fotogaléria
Názov podujatia
SPOZNAJ ŠPERK / 30 rokov medzinárodných sympózií umeleckého šperku v Kremnici

Miesto konania / kraj
Banská Bystrica / Banská Bystrica

Termín konania
17.07.2024 - 27.10.2024

Popis projektu

Výstava prináša reprezentatívny výber diel účastníkov medzinárodných šperkárskych sympózií v Kremnici od roku 1990 po súčasnosť zo zbierky Združenia šperkárov AURA. Ojedinelý charakter zbierky diel vytvorených počas kreatívnych stretnutí výtvarníkov z celého sveta v meste s dlhoročnou tradíciou ťažby a spracovania zlata dokumentuje vývoj tohto umeleckého média za ostatné dekády, a tiež bilancuje roky intenzívnej tvorivej práce nielen autorov ale aj kurátoriek. Kremnické šperkárske sympózium je jedným z mála podujatí svojho druhu s najdlhšou tradíciou v európskom kontexte. Jeho ambíciou je sprostredkovať medzigeneračné stretnutia osobností s medzinárodnym renomé, etablovaných aj začínajúcich autorov a tiež študentov vysokých výtvarných škôl. Aj preto sa okrem unikátnej zbierky šperkov a objektov rovnako hodnotným prínosom stali osobné i profesionálne kontakty a blízke priateľstvá, ktoré sa počas sympózií zrodili.

V sympoziálnej zbierke obsahujúcej viac ako 200 diel je zastúpená široká škála autorských prístupov od klasických zlatníckych prác z tradičných materiálov, cez dizajnérske solitéry a šperky odzrkadľujúce osobné mytológie až po experimentálne artefakty z rôznorodých materiálov využívajúce alternatívne umelecké postupy a implementujúce nové technológie. Charakter samotných diel často určuje inšpirácia geniom loci miestneho prostredia, ale tiež reflexia socio-kultúrnych aspektov, alebo sú výsledkom individuálnych výtvarných stratégií. Špecifickou a tradičnou témou je aj vytvorenie spoločného šperku-objektu, na koncepcii ktorého sa zakaždým podieľa celý kolektív účastníkov sympózia.

Medzinárodné šperkárske sympózium v Kremnici je podujatím, ktoré prispieva k posilneniu a zviditeľneniu slovenskej tvorby umeleckého šperku vo svetovom kultúrnom priestore a súčasne znamená priblíženie tohto výtvarného média širokej verejnosti. Od roku 1990 sa konalo 30 ročníkov (1990 – 1996, 2002 – 2024) a doteraz sa ho zúčastnilo 183 šperkárov a výtvarníkov z 25 krajín sveta. K dlhej šnúre zrealizovaných sympózií prispeli najmä vhodné podmienky na tvorbu v priestoroch zlatníckej dielne kremnickej Školy úžitkového výtvarníctva, ústretovosť vedenia a pedagógov školy. V novodobej histórii sympózia zas kontinuitu podujatí umožňuje spolupráca s Vysokou školou výtvarných umení vo vzdelávacom objekte v centre Kremnice a tiež výstavné možnosti mesta v NBS – Múzeum mincí a medailí v Kremnici. Tradícia kremnických sympózií umeleckého šperku tak významne prispieva k budovaní profesionálnych vzťahov v rámci šperkárskej komunity, vytvára kreatívnu atmosféru a priestor pre názorovú konfrontáciu účastníkov.

Názov prímateľa
Združenie šperkárov AURA

Celkový rozpočet:
9 115,00 €

Výška podpory:
8 000,00 €