Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

SOBOTSKÝ JAZZTIVAL, 7. ročník

Krátky opis
Sárik Péter Trio je jednou z najpopulárnejších jazzových formácií v Maďarsku. V Rimavskej Sobote trio v rámci Sobotského jazztivalu 2024 uvedie v piatok, 16. 8. svoj koncertný program Sárik Péter Trio X2 Bartók, kde zaznejú jazzové úpravy diel Bélu Bartóka. Koncert bude o 20.00 hod. na nádvorí Čierneho orla.
Fotogaléria
Názov podujatia
SÁRIK PÉTER TRIO

Miesto konania / kraj
Rimavská Sobota / Rimavská Sobota

Termín konania
16.08.2024

Popis projektu

Sárik Péter Trio je jednou z najpopulárnejších jazzových formácií v Maďarsku. V Rimavskej Sobote trio v rámci Sobotského jazztivalu 2024 uvedie v piatok, 16. 8. svoj koncertný program Sárik Péter Trio X2 Bartók, kde zaznejú jazzové úpravy diel Bélu Bartóka. Svoj prvý album s Bartókovými aranžmánmi vydali v roku 2018 a verejnosti ho predstavili vo Veľkej sále Hudobnej akadémie v Budapešti. Odvtedy sa program hral v 15 krajinách sveta a dosiahol obrovský úspech od Fínska cez Kazachstan až po Čínu. Koncert bude o 20.00 hod. na nádvorí Čierneho orla. Vstupné: 10€, predaj vstupeniek v Kine Orbis a na kulturars.sk. V prípade nepriaznivého počasia v Incognite.

CD Sárik Péter Trio X2 Bartók získalo v roku 2020 maďarskú cenu Grammy ako „Jazzový album roka“ a koncertná verzia vydaná v roku 2022 bola na rovnakú cenu nominovaná v roku 2023.

Kľúčom k ich úspechu je otvorenosť a láska k publiku, ich hudba je dynamická, pestrá a plná humoru, takže je príjemná aj pre tých, ktorí sa so žánrom jazzu len zoznamujú. Skladateľská tvorba Pétera Sárika bola ocenená mnohými cenami doma i v zahraničí a jeho skladby sa pravidelne umiestňujú na pódiových miestach na najvýznamnejších súťažiach v USA a Veľkej Británii. Okrem vlastných skladieb sa trio často púšťa aj do iných žánrov. Vo svojom programe s názvom Jazz Wishes spracovali požiadavky svojho publika vlastným štýlom: jazzu prispôsobili klasickú, popovú, rockovú i ľudovú hudbu.

Väčšinu show tvorí samozrejme improvizácia, trio evokuje éru, keď improvizovali aj klasickí hudobníci. Na koncertoch Pétera Sárika Tria je zvykom, že publikum je aktívnou súčasťou predstavenia a bude tomu tak opäť: orchester predvedie režim Joy spolu s poslucháčmi.

Členmi kapely sú: Péter Sárik (klavír), Tibor Fonay (basgitara), Attila Gálfi (bicie).

 „S Bartókom sme prešli dlhú cestu. Pri vydaní platne bolo naším prvoradým cieľom, aby si túto hudbu zamilovali ľudia, ktorí k nej mali averziu, a tiež, aby si Bartóka mohli zahrať aj v priestoroch, kde by to bolo inak vzhľadom na špecifiká jazzu nepredstaviteľné. Som rád, že oba naše ciele sa nám podarilo naplniť. Absolvovali sme sto koncertov a všade, kam sme prišli, bola šou prijatá s láskou a nadšením, no najväčším zážitkom bolo snáď to, keď publikum ležiace na tráve na letnom festivale zrazu vyskočilo a začalo tancovať. Myslím, že aj Bartók sa vtedy usmieval.“

Projekt SOBOTSKÝ JAZZTIVAL 2024 z verejných zdrojov podporili Fond na podporu kultúry, Fond na podporu kultúry národnostných menšín a Banskobystrický samosprávny kraj.  

Názov prímateľa
Mestské kultúrne stredisko Rimavská Sobota

Celkový rozpočet:
12 400,00 €

Výška podpory:
9 100,00 €