Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Gazdovanie na Hriňovských lazoch

Krátky opis
Podujatie ,,Gazdovanie na Hriňovských lazoch" prezentuje miestne a regionálne podoby folklóru so zameraním na tradičný gazdovský spôsob života. Každoročne podujatie prináša niečo nové pre návštevníka v oblasti ľudovej kultúry. Tento rok sa podujatie zameria na prezentáciu ,,Poľnohospodárskej techniky na Podpoľaní´.
Fotogaléria
Názov podujatia
Gazdovanie na hriňovských lazoch

Miesto konania / kraj
Hriňová / Detva

Termín konania
24.08.2024

Popis projektu

Podujatie ,,Gazdovanie na Hriňovských lazoch" prezentuje miestne a regionálne podoby folklóru so zameraním na tradičný gazdovský spôsob života. Každoročne podujatie prináša niečo nové pre návštevníka v oblasti ľudovej kultúry. Tento rok sa podujatie zameria na prezentáciu ,,Poľnohospodárskej techniky na Podpoľaní´. Zámerom je priblížiť práce na poľnohospodárskych strojoch v období 20. storočia. Pre návštevníkov bude pripravená ukážka mlátenia obilia na mláťačke, sečkáreň na rezanie trávy/obilia, sejačka a iná poľnohospodárska technika, ktorá sa využívala a využíva na Podpoľaní. Podujatie má viesť dialóg s gazdami, folklórnymi skupinami a tiež ukázať mladej generácií gazdovské práce. Tiež miestne a zahraničné gazdovské dvory (Moravský dvor, Srbský a Maďarský dvor), kde sa ponúknu tradičné jedlá s prezentáciou vlastného folklóru a hudby. Návštevník si bude môcť vyskúšať gazdovské práce na poli napr.: bielenie a rosenie plátna, kopanie zemiakov, kosenie mládze, mlátenie cepmi a iné. Ďalej bude pripravená ukážka vyrezávania krížov z Podpoľania, ktoré boli zapísané do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Počas podujatia bude prebiehať aj fujarová škola.
V galaprograme podujatia ,, Vitajte v Hriňovej´´ vystúpia folklórne skupiny a inštrumentalisti z domova i zahraničia. Cieľovou skupinou sú: deti a mládež, diváci z rôznych kútov Slovenska a okolitých krajín. Cieľom podujatia je zintenzívniť prácu s teenegerským publikom cez remeselné činnosti.

Názov prímateľa
Mesto Hriňová

Celkový rozpočet:
4 375,00 €

Výška podpory:
2 500,00 €