Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

30. medzinárodné sympózium umeleckého šperku Kremnica 2024

Krátky opis
Jubilejný 30. ročník Medzinárodného sympózia umeleckého šperku a iných médií v Kremnici rozvíja kontinuitu kreatívnych stretnutí výtvarníkov z oblasti autorského šperku a iných médií. Okrem individuálnych námetov a projektov s interdisciplinárnym charakterom je jednou z tradične spracovávaných tém Genius loci historického mesta Kremnica. Výtvarníci reagujú tiež na špeciálny lajtmotív - Opera omnia. Výstava výsledkov sympózia potrvá v NBS-Múzeum mincí a medailí v Kremnici od 12.7. do 1.9.202
Fotogaléria
Názov podujatia
30. medzinárodné sympózium umeleckého šperku a iných médií Kremnica 2024 /Opera omnia

Miesto konania / kraj
Kremnica / Žiar nad Hronom

Termín konania
03.07.2024 - 01.09.2024

Popis projektu

Medzinárodné sympóziá umeleckého šperku a iných médií, ktoré sa pravidelne konajú v Kremnici, organizuje Združenie šperkárov AURA už od roku 1990. Podujatie si za ten čas vybudovalo v stredoeurópskom kontexte významné renomé ako miesto vzájomnych kreatívnych stretnutí autorov zaoberajúcich sa nielen výtvarným šperkom. V snahe o priblíženie sa a integráciu s ďalšími umeleckými disciplínami sa jubilejného 30. ročníka zúčastnia výtvarníci strednej a mladšej generácie, ktorí sa venujú sfére umeleckého šperku alebo iným výtvarným médiám.

Vznik nových diel je spätý predovšetkým s atmosférou miesta, aj preto je okrem autorských námetov jednou z tradične spracovávaných tém Genius loci historického mesta Kremnica. Ďalším špecifikom sympózia je vytvorenie spoločného diela, ktoré vzniká kolaboratívnou formou a podieľajú sa na ňom všetci zúčastnení autori. Výtvarníci tiež reagujú na špeciálny lajtmotív – Opera omnia, ktorý reflektuje symbolický význam jubilejného ročníka v interpretácii všeobsahujúcej komplexnosti sympózia ako samostatného diela. To samo osebe vytvára kondenzovaný aglomerát vizuálnych, historických, emocionálnych kvalít či materiálnej hodnoty a súčasne reprezentuje profesionálny i individuálny vklad všetkých zúčastnených autorov.

Aktuálny ročník sympózia ponúka tradične priestor pre tvorbu v médiu šperku, ale otvára sa aj možnostiam kolektívnej spolupráce a súčasne vzniku umeleckých projektov s interdisciplinárnym charakterom. Výstava výsledkov šperkárskeho sympózia potrvá v NBS-Múzeum mincí a medailí v Kremnici do 1. septembra 2024.


Participujúci autori:

Tomáš Doležal (CZ), Réka Lőrincz (HU), Jana Machatová (SK), Daniela Mládenková (SK), Ulrich Reithofer (AT), Pedro Sequeira (PT), Dorottya Vékony (HU)


Kurátorka: Mária H. Nepšinská


Výstava: 30. Medzinárodné sympózium umeleckého šperku a iných médií Kremnica´24


Vernisáž: 11. 7. 2024 o 16.00

Trvanie výstavy: 12. 7. - 1. 9. 2024

Názov prímateľa
Združenie šperkárov AURA

Celkový rozpočet:
4 300,00 €

Výška podpory:
4 000,00 €