Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Wild Garden Utopia / Kitti Gosztola & Bence György Pálinkás

Krátky opis
Workshop EMPATHY WITH THE PLANT: 4. 7. 2024 / 17.00 Otvorenie výstavy: 4. 7. 2024 / 18.00 Trvanie výstavy: 5. 7. - 23. 8. 2024
Fotogaléria
Názov podujatia
Wild Garden Utopia / Kitti Gosztola & Bence György Pálinkás

Miesto konania / kraj
Košice / Košice I,Košice II,Košice III,Košice IV

Termín konania
04.07.2024 - 23.08.2024

Popis projektu

Pozývame vás stať sa súčasťou novej kapitoly dlhodobého botanického sci-fi projektu Wild Garden Utopia, ktorý tvorí maďarské umelecké duo Kitti Gosztola a Bence György Pálinkás.

 

V tomto projekte, založenom na participatívnych workshopoch, si predstavujeme, aké drastické zmeny môžu prinútiť ľudí žiť v harmónii s existujúcim ekosystémom. Vynára sa otázka: aký môže byť najlepší scenár po nevyhnutnom kolapse európskeho ekosystému?

 

Wild Garden Utopia sa odohráva v budúcnosti, v ktorej z trosiek starého ekosystému vznikne nový. V tejto prvej ére ekologickej sukcesie vytvára priekopnícky druh pohánkovca japonského rozsiahlu monokultúru pokrývajúcu Európu. Táto rastlina je hlavným zdrojom pre prežitie niekoľkých zostávajúcich ľudí až do doby, kým sa nevytvorí rozmanitejšia rovnováha druhov, čo môže trvať aj niekoľko miliónov rokov. Dovtedy sa musia naučiť s rastlinou spolunažívať a využívať ju ako zdroj potravy, stavebného materiálu, alebo na výrobu hudobných nástrojov.

 

V roku 2024 bol pohánkovec japonský klasifikovaný ako invazívny cudzí druh. Xenofóbny spôsob informovania médií o tejto rastline vzbudil u mnohých ľudí obavy, že by mohla ovládnuť celú Európu. Toto nepodložené tvrdenie inšpirovalo dvojicu k myšlienkovému experimentu, ktorý trvá už sedem rokov a zaoberá sa otázkou: čo všetko môžeme vytvoriť z jednej rastliny?


V novej kapitole tohto experimentu si stanovili prísnejšie pravidlá a okrem všetkých častí rastliny, pri vytváraní objektov, použili len tuk a vnútornosti zvierat, ktoré by mohli túto utópiu prežiť, vodu a kamene.



Pred otvorením výstavy sa od 17:00 uskutoční aj posledný zo série workshopov s názvom https://www.facebook.com/events/8112735135476732" style="text-decoration:none;">EMPATHY WITH THE PLANT, ktorý sa bude niesť v znamení prepojenia sa s pohánkovcom japonským prostredníctvom našich zmyslov. Ochutnáme ho, ovoniame ho, dotkneme sa ho a spoločne si precvičíme radikálnu empatiu.

 

 

KITTY GOSZTOLA a BENCE GYÖRGY PÁLINKÁS (HU) tvoria umeleckú dvojicu, ktorá spolupracuje od roku 2016 na projektoch zameraných na vnímanie a reprezentáciu tzv. invazívnych cudzích druhov. Ich workshopy, inštalácie, videá a audio diela rozprávajú príbehy o zelenej xenofóbii, ekopatriotizme, rôznych pojmoch užitočnosti a spôsoboch koexistencie.

 

Rezidenčný program z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Fond na podporu umenia je hlavným partnerom projektu.

Projekt podporil Medzinárodný vyšehradský fond.


Názov prímateľa
BIIIF

Celkový rozpočet:
67 750,00 €

Výška podpory:
54 650,00 €