Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Reštaurovanie pohrebnej prikrývky z roku 1795

Krátky opis
Zámerom projektu je ochrana a uchovanie zbierkového predmetu, pohrebnej prikrývky zo zbierkového fondu Baníckeho múzea v Rožňave. Prikrývka pochádza z Rožňavy, podľa výšivky je datovaná do roku 1795 a patrila miestnemu garbiarskemu cechu. Hlavnou projektovou aktivitou je odborné ošetrenie zbierkového predmetu reštaurátorom na textil, v takom rozsahu aby sa zachovala umelecká a kultúrna hodnota a aby bolo možné predmet sprístupniť verejnosti.
Fotogaléria
Názov podujatia
Prezentácia reštaurovanej pohrebnej prikrývky

Miesto konania / kraj
Rožňava / Rožňava

Termín konania
18.05.2024 - 05.07.2024

Popis projektu

Banícke múzeum v Rožňave pokračuje v ošetrovaní zbierkových predmetov a úspešne bol podporený aj projekt reštaurovania pohrebnej prikrývky, ktorá patrila cechu garbiarov. Prikrývka je vyhotovená z čierneho zamatu podšitá hrubšou ľanovou tkaninou, jej dĺžka je 2,5 m a šírka 1,6 m. Na vrchnej strane je zobrazený kríž vytvorený aplikáciou ozdobných prámikov a hodvábnej látky. Po stranách kríža je výšivka z kovových nití a flitrov znázorňujúca cechové znaky – kaďa na namáčanie kože a dva prekrížené garbiarske nože. Výšivka je doplnená nápismi s rokom 1795. Pohrebná prikrývka bola verejnosti prezentovaná 18. mája 2024 počas Noci múzeí a galérii. V priestoroch Historickej expozície Baníckeho múzea v Rožňave si ju návštevníci môžu pozrieť do 5. júla 2024.

Názov prímateľa
Banícke múzeum v Rožňave

Celkový rozpočet:
2 750,00 €

Výška podpory:
2 200,00 €