Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Kinga Bartniak: The weary tree blossoms twice

Krátky opis
piatok 28.6.2024 / 18.00 kair x šopa, Hlavná 40, Košice
Fotogaléria
Názov podujatia
Kinga Bartniak: The weary tree blossoms twice

Miesto konania / kraj
Košice / Košice I,Košice II,Košice III,Košice IV

Termín konania
28.06.2024

Popis projektu

Kinga Bartniak: The weary tree blossoms twice

piatok 28.6.2024 / 18.00

kair x šopa, Hlavná 40, Košice


Pozývame vás na finálnu prezentáciu trojmesačnej rezidencie dizajnérky a textilnej výtvarníčky Kingy Bartniak s názvom THE WEARY TREE BLOOM TWICE v podobe Open Studio.


Kinga vám predstaví detaily svojho umeleckého výskumu zameraného na tradičné slovenské ľudové výšivky textílií, pričom v záverečnej fáze sa zamerala na tradičný ľudový fenomén tzv. kútnej plachty. Kútna plachta sprevádzala ženy počas celého ich rodinného života – od svadby, cez obdobie pôrodu a šestonedelia, a niekedy až do ich smrti. Tieto kusy textílií boli bohaté na rôzne druhy výšiviek, významov a magických symbolov. Tešiť sa môžete aj na autorkine grafické návrhy a strojové výšivky.


KINGA BARTNIAK (PL) je vizuálna výskumníčka, grafická dizajnérka a pedagogička pôsobiaca vo Vroclave v Poľsku. Grafický dizajn študovala na Akadémii umení a dizajnu Eugeniusza Gepperta vo Vroclave, kde následne pokračovala na doktorandskom štúdiu v odbore mediálneho umenia, v rámci ktorého sa venovala výskumu vzťahu medzi prácou a voľným časom. Na Akadémii pôsobí dodnes ako lektorka kurzov textilného umenia a nových médií. Okrem umenia sa zaujíma o botaniku, bylinky, typografiu a šitie.


Rezidenčný pobyt Kingy Bartniak je realizovaný vďaka spolupráci s AIR Wro a Vroclavským inštitútom kultúry.

Rezidenčný program z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Fond na podporu umenia je hlavným partnerom projektu.



// ENG //

We invite you to the final presentation of the three-month residency of designer and textile artist Kinga Bartniak called THE WEARY TREE BLOOM TWICE in the form of Open Studio.


Kinga will present the details of her artistic research on embroidered Slovak textiles. In the final stage, she focused on the traditional folk phenomenon "kútna plachta"—the corner sheet. This piece of cloth accompanied women throughout their family life—from marriage to childbirth and sometimes until death. These pieces were rich in embroidery, meanings, and magic. The artist will also present her graphic design and machine embroidery pieces.


KINGA BARTNIAK (PL) is a visual researcher, graphic designer, and educator based in Wrocław, Poland. She earned her degree in graphic design at Eugeniusz Geppert Academy of Fine Arts in Wrocław. She later completed a doctorate in media art, specializing in exploring the intersection of labor and leisure. Currently, as a lecturer at her alma mater, she teaches courses in fiber art and new media. Besides art, she is interested in herbs, botanics, typography and sewing.


The residency of Kinga Bartniak is organized thanks to the partnership with AIR Wro and Wrocław Institute of Culture.

The residency program is supported using public funding by the Slovak Arts Council. The Slovak Arts Council is the main partner of this project.


Názov prímateľa
KAIR

Celkový rozpočet:
57 300,00 €

Výška podpory:
40 000,00 €