Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Farebné čítačky - literárno-výtvarné zážitkové stretnutia

Krátky opis
Mestská knižnica Ružomberok pripravila literárno – výtvarné zážitkové stretnutia pre dospelých s názvom Farebné čítačky. V cykle stretnutí budú návštevníci pracovať s tvorbou starších aj súčasných slovenských autorov. Účastníci stretnutia odídu z knižnice s vlastným dielom, ktoré im bude pripomínať konkrétne Farebné čítačky. Každé dielo má nejakú výpovednú hodnotu a emóciu, ktorú dokážeme najlepšie vyjadriť konkrétnym výtvarným štýlom.
Fotogaléria
Názov podujatia
Farebné čítačky

Miesto konania / kraj
Ružomberok / Ružomberok

Termín konania
04.06.2024 - 29.10.2024

Popis projektu

Každé dielo má nejakú výpovednú hodnotu a emóciu, ktorú dokážeme najlepšie vyjadriť konkrétnym výtvarným štýlom. Napríklad, pri poézii Maši Haľamovej, ktorá je veľmi malebná a jemná, nebudeme vyberať hrubé výtvarné techniky ako akryl alebo lino, ale určite jemnejšie ako akvarel či suchý pastel. Pre symbolické diela pána Dušeka sme vybrali grafickú techniku – linoryt, kde budeme odtláčať a šifrovať grafiku, ako to robil on vo svojich literárnych dielach. Pri Božene Slančíkovej-Timrave sme sa rozhodli pre portrét.

 

Autorov sme vyberali takých, ktorí sú nám blízki a zároveň, aby sme zachytili rôzne časové obdobia. Na jednotlivých stretnutiach predstavíme slovenských autorov od najstarších po súčasných. Vybrali sme ich tak, aby aj výtvarné techniky boli rôznorodé.

Našim hlavným zámerom je priniesť možnosť stotožnenia čitateľa s konaním literárnych postáv,

a tým prehĺbiť záujem a spoločný čitateľský zážitok z diela. Naši účastníci si po viacerých ukážkach z prečítaného diela

prerozprávajú, ako dielo preciťujú. Vopred pripravenou výtvarnou technikou, ktorá je vhodná k danému literárnemu dielu,

budeme tvoriť zážitok. Môžeme k tomu použiť reálne postavy a krajiny z kníh, alebo sa vyjadriť viac abstraktne. Výtvarnou

tvorbou vyjadríme to, čo nám hovorí písaný text. Vďaka prepojeniu týchto dvoch umeleckých smerov si účastníci nášho

projektu lepšie uvedomia a pochopia pohnútky konania literárnych postáv, pochopia opisy krajín a ľudí. Získajú iný,

kvalitnejší, pohľad na dané dielo

Podujatia budú dvaja lektori, jeden literárnu časť, druhý výtvarnú.

Výtvarné techniky volíme vždy podľa autora a témy. 

Názov prímateľa
VO VILE, s.r.o.

Celkový rozpočet:
2 110,00 €

Výška podpory:
2 000,00 €