Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Mineralogické zbierky Martina Patúša

Krátky opis
Anorganický zbierkový fond Stredoslovenského múzea bol v roku 2024 vďaka podpore Fondu na podporu umenia a Banskobystrického samosprávneho kraja obohatený o cenné mineralogické kolekcie banskobystrického zberateľa Martina Patúša. Patúšove kolekcie zahrňujú mineralogicky a vedecky hodnotné a zaujímavé vzorky, ktoré prezentujú historické, zaniknuté a aj zanikajúce lokality.
Fotogaléria
Názov podujatia
Mineralogické zbierky Martina Patúša

Miesto konania / kraj
Banská Bystrica / Banská Bystrica

Termín konania
01.07.2023 - 31.05.2024

Popis projektu

Anorganický zbierkový fond Stredoslovenského múzea bol v roku 2024 vďaka podpore  Fondu na podporu umenia a Banskobystrického samosprávneho kraja obohatený o cenné mineralogické kolekcie banskobystrického zberateľa Martina Patúša. Patúšove kolekcie zahrňujú mineralogicky a vedecky hodnotné a zaujímavé vzorky, ktoré prezentujú  historické,  zaniknuté a aj zanikajúce lokality. Kolekcie boli zostavené s dôrazom na regionálnu špecializáciu nášho múzea.

Pomerne rozsiahlou kolekciou je  na napríklad  zbierka slovenských opálov, chalcedónov a ich odrôd, kde sú zastúpené aj ojedinelé, morfologicky zaujímavé, alebo staršie vzorky z rôznych lokalít Slovenska. Ide o acháty z blízkeho okolia Banskej Bystrice, zo stredoslovenských neovulkanitov a tiež z vulkanických oblastí východného Slovenska. Kolekcia obsahuje klasické, i menej klasické, dokonca neznáme a novoobjavené lokality.

Zbierka zeolitov obsahuje  vzorky zo Šiatorskej Bukovinky, známe aj menej známe lokality a minerály, pričom niektoré druhy sa na území Slovenska doposiaľ neobjavili. Ide napríklad o  gonnardit, phillipsit - Na a vo svete veľmi vzácny truscottit.

Celkovo 249 kusov minerálov obohatí zbierkový fond múzea nielen svojou rôznorodosťou, ale aj spoločenskou hodnotou. Keďže žiaľ mnoho mineralogických lokalít zaniká, alebo sa likvidujú, práve takáto možnosť získania komplexných zbierok zachráni do budúcnosti zaujímavé minerály, ktorých akákoľvek hodnota - či už vedecká, historická alebo spoločenská, bude neustále narastať.

Akvizíciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Fond je hlavným partnerom projektu. 

Názov prímateľa
Stredoslovenské múzeum

Celkový rozpočet:
3 230,00 €

Výška podpory:
2 500,00 €