Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Rozšírené línie. Sezóna 2024

Krátky opis
Pozývame Vás na vernisáž výstavy IN CONVERSATION autora Pavla Lipu v Rozkvet Gallery. kurátorka: Viktória Pardovičová vernisáž: 14. 6. 2024, 19:00 trvanie: 15. 6. - 28. 7. 2024 Rozkvet Gallery, Horná 36, Banská Bystrica, 1. poschodie, vpravo
Fotogaléria
Názov podujatia
In Conversation

Miesto konania / kraj
Banská Bystrica / Banská Bystrica

Termín konania
14.06.2024 - 28.07.2024

Popis projektu

Neuróny ako jednotky organických nervových štruktúr či prvky digitálnych sietí, zároveň predstavujú spolu aktérov tvorby a sveta Pavla Lipu, ktorý sa ich problematike venuje od roku 2022. Pre umelca sú samostatnými entitami, ktoré oživuje, stále v závislosti na mieste ich spoločnej koexistencie, kontinuálne prechádzajúcej do audiovizuálnych performance. 

Tkanivá, systémy a štruktúry tak v prostredí výstavy komunikujú v sieti interakcií zvukových a vizuálnych prvkov, podobne ako spoločenstvá organizmov obývajúcich prírodu, sociálny či virtuálny priestor. Perkusívne objekty, obrazové a grafické diela tu otvárajú otázky spoločenských, ale aj technologických vzťahov a procesov, ktoré je možné transformovať na predstavu individuálneho mozgu, ako aj systému počítačovej algoritmizácie či sieťovania medzidruhových ekosystémov. Výstava tak konštruuje environment vzájomne konverzujúcich organizmov, neurónov, myšlienok, ktoré oscilujú na hranici spirituálneho senzorického momentu, kontextualizovaného v rozhraní- tele galérie. 


Pavol Lipa 

študoval na bratislavskej Škole umeleckého priemyslu Jozefa Vydru v odbore Dizajn a tvarovanie dreva a ďalej sa médiu sochy venoval na Fakulte designu a umění Ladislava Sutnara Západočeskej univerzity v Plzni, kde absolvoval ateliér Socha a prostor. V svojej tvorbe skúma hranice viacerých médií v prepojení na možnosti materiálov s performatívnymi presahmi. Jeho objektové diela, ale aj maľby, kresby či grafiky kooperujú so záujmom o zvukové vlastnosti látok, ktoré kontinuálne rozvíja počas performance a zvukových vystúpení. Rôzne materiály (kov, drevo, bronz) taktiež používa v site-specific inštaláciách a asamblážach, v ktorých je signifikantným prvkom dôraz na zmyslové vlastnosti prostredia a priestoru, ako aj možnosti interakcie s okolím a diváctvom, ktoré rád vyzýva k aktivite. Obsahovo sa Pavol zaoberá viacerými rovinami osobných, ale aj širšie spoločensky či politicky zameraných tém. V posledných rokoch sa stali svojbytným aspektom jeho umeleckého jazyka neuróny, ktoré sa otláčajú do všetkých médií a myšlienok pôvodom bratislavského výtvarníka. Jeho site-specific interaktívne inštalácie a perkusívne sochy boli súčasťou festivalu Depo, boli prezentované v Kultúrnom prostriedku T3 alebo na festivale Biela noc (2023), na skupinovej výstave Rozptyl (2023) či v A4- priestore súčasnej kultúry v Bratislave (2024). 


Činnosť galérie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Názov prímateľa
UM, n. o.

Celkový rozpočet:
49 540,00 €

Výška podpory:
40 000,00 €