Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Hudba u Fullu

Krátky opis
Koncert z diel britských a slovenských skladateliek a skladateľov Franka Bridgea, Petra Machajdíka, Rebeccy Clarke a Ľuboša Bernátha.
Fotogaléria
Názov podujatia
Hudba u Fullu - Koncert Ivana Paloviča a Jordany Palovičovej

Miesto konania / kraj
Ružomberok / Ružomberok

Termín konania
09.06.2024

Popis projektu

Simach Art pozýva na ďalší koncert z cyklu koncertov Hudba u Fullu.

Účinkovať budú klaviristka Jordana Palovičová a violista Ivan Palovič.

V ich interpretácii zaznejú diela britských a slovenských skladateliek a skladateľov Franka Bridgea, Petra Machajdíka, Rebeccy Clarke a Ľuboša Bernátha.

Ivan Palovič študoval hru na husliach na Konzervatóriu v Bratislave v triede Jozefa Kopelmana, Bohdana Warchala ml. a Františka Töröka. Neskôr pokračoval v štúdiu v odbore hra na viole na VŠMU (Jozef Hošek), na Hochschule für Musik und Theater Zürich (Nicolas Corti) a na Univerzite Mozarteum v Salzburgu v triede Petra Langgartnera. V rámci medzinárodných interpretačných kurzov pracoval pod vedením ďalších renomovaných pedagógov (Minčo Minčev, Siegfried Führlinger, Nobuko Imai, Ulrich Eichenauer). V roku 2004 získal na medzinárodnej interpretačnej violovej súťaži „Beethovenův Hradec“ 1. cenu v 2. kategórii, ako aj „Cenu za najlepšiu interpretáciu skladby L. van Beethovena” a „Cenu Nadácie Český hudobný fond za najlepšiu interpretáciu skladby súčasného českého autora”. V rámci medzinárodných interpretačných kurzov „Sommerakademie Prag-Wien-Budapest” získal „Cenu Bohuslava Martinů“. V roku 2006 bol nominovaný na „Cenu Ľudovíta Rajtera“. Na medzinárodnej súťaži „Talents for Europe 2013″ získal ocenenie za najlepšieho pedagóga za úspešné vedenie víťaza violovej kategórie a najlepšieho slovenského účastníka Emila Hasalu. Ivan Palovič bol členom viacerých domácich, resp. zahraničných profesionálnych orchestrov. Popredné miesto v jeho repertoári zastáva slovenská literatúra. V roku 2018 sa predstavil v rámci festivalu Nová slovenská hudba s recitálom venovaným komornej tvorbe Juraja Hatríka. V sezóne 2021/22 uviedol pod taktovkou Martina Leginusa spoločne s Jordanou Palovičovou a ŠKO Žilina premiéru Concertina pre violu, klavír a orchester z pera Ľuboša Bernátha. Vo vydavateľstve Hudobný fond aktuálne vyšiel nový album Taora s komornými dielami skladateľa, na ktorom sa podieľali obaja umelci. Ivan Palovič v súčasnosti pedagogicky pôsobí ako docent na Katedre strunových, dychových a bicích nástrojov HTF VŠMU, na Katolíckej inoverzite a na Konzervatóriu v Bratislave.

Jordana Palovičová študovala hru na klavíri na Konzervatóriu v Bratislave (Juraj Mašinda), VŠMU (Daniela Varínska), Royal College of Music v Londýne (Yonty Solomon) a na Musikhochschule Lübeck v Nemecku (James Tocco). V rámci majstrovských kurzov spolupracovala s ďalšími významnými pedagógmi (Lazar Berman, Györgyi Sándor, Eugen Indjić, Jan Wijn, Aci Bertoncelj, Marian Lapšanský, Peter Toperczer). Získala ocenenia na domácich i medzinárodných súťažiach, v roku 2016 jej bola udelená „Cena Jána Cikkera“ za aktívne šírenie tvorby skladateľa. V roku 2023 bola nominovaná na ocenenie „Krištáľové krídlo“ v kategórii hudba. Realizovala nahrávky pre Musica, Hudobný fond, Hudobné centrum, Pavlík Records, Slávik Slovenska, Konvergencie, Toccata Classics, Real Music House, VŠMU, RTVS, Český rozhlas, Českú televíziu, Norddeutscher Rundfunk. Pri príležitosti 100. výročia narodenia Jána Cikkera nahrala s ohlasom odbornej verejnosti jeho sólovú a koncertantnú tvorbu. V oblasti komornej hry spolupracuje so širokým spektrom partnerov (Moyzesovo kvarteto, Vladimir Mendelssohn, Ivan Palovič, Maxim Rysanov, Robert Cohen, Jozef Lupták, Eugen Prochác, Isabelle van Keulen, Milan Paľa, Daniel Buranovský, Zuzana Manera Biščáková, Jakub Čižmarovič, Ivan Koska, Katarína Paľová a i.). Pravidelne účinkuje s poprednými slovenskými a zahraničnými orchestrami (o. i. Slovenská filharmónia, Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Cappella Istropolitana, ŠKO Žilina, Štátna filharmónia Košice, Hilaris Chamber Orchestra, Moravská filharmonie Olomouc, Pražská komorní filharmonie, Lübecker Philharmoniker). Pôsobí ako docentka na Katedre klávesových nástrojov HTF VŠMU.

Názov prímateľa
Simach Art

Celkový rozpočet:
5 612,00 €

Výška podpory:
4 550,00 €