Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Kultúrne centrum Cooltajner 2024

Krátky opis
Subjektívna konfrontácia príslušníčok dvoch vzdialených generácií jednej rodiny. O vyberavosti pamäti. O odlišnosti hodnôt. O ľudskej sile a slabosti. Dokumentárny divadelný projekt venujúci sa tomu, aký odkaz zanechávame pre budúce generácie.
Fotogaléria
Názov podujatia
ODKAZ / Divadelné predstavenie v KC Cooltajner

Miesto konania / kraj
Považská Bystrica / Považská Bystrica

Termín konania
08.06.2024

Popis projektu

Odkaz

Medzigeneračný dialóg nad rakvou.

Babička je ročník 1930. Keby som inscenovala jej pohreb, rodina by ma pravdepodobne zabila. O smrti sa nehovorí, kým nepríde. A najlepšie ani potom nie. Inscenujem preto radšej svoj vlastný pohreb. Role sú rozdelené. Rakva je moja. Vy ste hostia.

Subjektívna konfrontácia príslušníčok dvoch vzdialených generácií jednej rodiny. Dokumentárny divadelný projekt venujúci sa tomu, aký odkaz zanechávame pre budúce generácie. Kľúčovou inšpiráciou je deväťdesiatdvaročná babička Lindy Straub, jej názory a spomienky. Žena v domácnosti, dcéra komunistu, susedka Karla Gotta, šéfka, pamätníčka vojny, prisťahovalkyňa alebo srdce rodiny? Čo si zapamätať? Medzigeneračný dialóg Lindy Straub s jej babičkou. Babička nemôže byť naživo súčasťou predstavenia. Spielraum Kollektiv preto experimentuje s možnosťami práce s audiovizuálnymi nahrávkami, prostredníctvom ktorých sa babička napriek svojej neprítomnosti na scéne takmer objavuje.

Témou je čakanie na smrť a toho, čo po človeku zostane. Ešte nikdy sa za celú známu históriu ľudstva nestalo, aby takto rozdielne generácie s rôznymi záujmami a pohľadom na život žili v rovnakom období. Rýchly pokrok doby a neustále zmeny, ktorým sú všetky generácie každodenne vystavené, spôsobuje vzájomné nepochopenie. Dôležitosť obyčajného človeka ako odpoveď na súčasné hľadanie zmyslu existencie, prínosu jedinca. Na hranici medzi prianím a absurdnou snahou o pochopenie toho, čo už nie je a toho, čo bude.

 

Koncept, performuje: Linda Straub

Režijná spolupráca: Husam Abed

Dramaturgická spolupráca: Tinka Avramová

Pohybová spolupráca: Veronika Knytlová

Scénografia a video: Mathias Straub

Sound design: Myko

Light design: Patrik Sedlák

Animácie: Daniela Paseková

Kostýmy: Barbora Burdová


Podporili: Ministerstvo kultúry, Štátny fond kultúry, Vlnoplocha, …príští vlna/next wave…, Venuše ve Švehlovce

Work in progress 27. 9. 2022, ...príští vlna/next wave...

Predpremiéra 29. 4. 2023, Venušine dni

Premiéra 28 a 29. 5. 2023, Nová libeňská synagóga


Toto podujatie je podporené zo zdrojov Fondu na podporu umenia

Názov prímateľa
COOLTAJNER

Celkový rozpočet:
44 350,00 €

Výška podpory:
35 000,00 €