Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

GALÉRIA FOG

Krátky opis
Výstava s názvom TVAROVANIE PRÍTOMNOSTI je ďalšou prezentáciou slovenských umelcov v programe galérie FOG. Tentokrát predstavuje tvorbu Jany Hojstričovej a Pala Macha. Obaja autori skúmajú podstatné charakteristiky fotografickej a sklárskej technológie, akými sú svetlo, povrch, priesvit, vrstvenie, ale aj nereprodukovateľnosť diela v mene jeho originality a jedinečnosti. Autorskou stratégiou ich umeleckej tvorby je sebareflexia, ale aj krotenie všetkého, čo zostáva len na povrchu.
Fotogaléria
Názov podujatia
Galéria FOG - výstava TVAROVANIE PRÍTOMNOSTI / SHAPING THE PRESENT MOMENT, vystavujúci umelci: Jana Hojstričová, Palo Macho

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
30.05.2024 - 06.07.2024

Popis projektu

Galéria FOG, založená v roku 2020, slúži ako platforma pre výraznú komunitu umelcov pôsobiacich na poli fotografie a nových médií, z čoho vznikol aj samotný názov – akronym pojmu fotogaléria. Zameranie galérie, sa orientuje na propagáciu  diel autorov súčasnej východoeurópskej scény. Galéria FOG tak aktívne vytvára príležitosti na kreatívny rozvoj umelcov a ideovú výmenu. 

Okrem organizácie  výstav, pravidelnej realizácie kurátorských projektov a vydávania výstavných katalógov si galéria kladie za cieľ posilniť profil inovatívnych talentov tohto regiónu v širšom svetovom kontexte. 

Výstava s názvom TVAROVANIE PRÍTOMNOSTI  je ďalšou  prezentáciou slovenských umelcov v programe galérie FOG. Tentokrát predstavuje tvorbu Jany Hojstričovej a Pala Macha. Obaja autori skúmajú podstatné charakteristiky fotografickej a sklárskej technológie, akými sú svetlo, povrch, priesvit, vrstvenie, ale aj nereprodukovateľnosť diela v mene jeho originality a jedinečnosti. Autorskou stratégiou umeleckej tvorby autorov je sebareflexia, ale aj krotenie všetkého, čo zostáva len na povrchu. 

Práca s hĺbkou v obsahu je symbolicky totožná s hĺbkou fotografického obrazu v sklenenom poli, snaha autorov dostať priestor do plochy je príznačná už v prvej fáze ich spolupráce. Od toho závisí najmä umiestnenie fotografie na platňu skla, častá je podmaľba, aby sa zvýraznili detaily alebo celky fotografie. Sklársky objekt predpokladá prácu so svetlom a tieňom, s odrazom svetla a pre fotografiu je práca so svetlom nevyhnutná. V oboch prípadoch ide o výrazové prostriedky jednotlivých médií. 

Ich spoločné inštalácie sú prinajmenšom pokušením vytvoriť priestorový fotografický obraz, ktorý posúva hranice zobraziteľnosti.  





Názov prímateľa
FOG s.r.o.

Celkový rozpočet:
13 100,00 €

Výška podpory:
11 000,00 €