Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Con spirito 2024 - 44.ročník Hudobnej jari a Hudobnej jesene v Rimavskej Sobote

Krátky opis
Cieľom projektu je udržať kontinuity koncertného života, prezentácia pôvodnej a svetovej hudobnej tvorby a umeleckých výsledkov dosiahnutých v oblasti profesionálneho hudobného umenia milovníkom vážnej hudby v regióne. Cieľovou skupinou projektu sú členovia KPH, milovníci vážnej hudby, pedagógovia a žiaci ZUŠ a konzervatórií v regióne. Na štvrtom koncerte Hudobnej jari vystúpia Vojtech Bélu Botoš (viola) a Vladyslav Panchenko (klavír).
Fotogaléria
Názov podujatia
Zaostrené na violu

Miesto konania / kraj
Rimavská Sobota / Rimavská Sobota

Termín konania
18.06.2024

Popis projektu

Vojtech" Bélu " Botoš (viola) je mladým interpretom v hry na viole. Svoj vzťah k hudbe prechováva už od svojho narodenia. Pochádza z rodiny s veľkou hudobnou tradíciou. Vo svojich šiestich rokoch začal v Rimavskej Sobote študovať hru na husle. K viole prešiel ako štrnásťročný, na ktorú ho učil a s láskou viedol jeho starý otec Vojtech Botos, ktorý mu dal základy slovenskej a maďarskej ľudovej hudby. Jeho hudobné vzdelanie pokračovalo v  hry na  viole na Konzervatóriu Jána Levoslava Bellu v Banskej Bystrici v triede Mgr. art. Dušana Radiča a neskôr na Akadémii umení v Banskej Bystrici pod vedením doc. Zuzany Bouřovej ArtD. Počas štúdia má za sebou množstvo úspešných súťaží i účasť na medzinárodných súťažiach. Absolvoval rôzne medzinárodné majstrovské kurzy sólovej, komornej a orchestrálnej hry doma i v zahraničí pod vedením takých osobnosti ako napr: Prof. Jürgen Weber, Juan-Miguel Hernandez, Milan Radič, Lakatos György, Mohácsi Gyula, Veronika Lenártová  a mnoho iných. Spoluprácuje s významnými medzinárodnými umelcami ako napr.: Snétberger Ferenc, Denis Kozhukin, Pavel Šporcl, Róby Lakatos, Hosszú Géza-Legocky, Matej Arendárik, Konstantin Ilievsky, Jánoška ansamble, Manuša ansamble. V súčasnosti je členom Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu a vyhľadávaným violistom nielen v klasickej hudbe, ale aj v iných hudobných žánroch ako  slovenský a maďarský folklór, ktorý prezentuje v rôznych zoskupeniach s významnými interpretmi doma i v zahraničí na medzinárodných pódiách a i na CD nosičoch.

 

Vladyslav Panchenko (klavír) absolvoval hru na klavíri na Glinkovom Konzervatóriu v Dnipropetrovsku (Ukrajina) pod pedagogickým vedením Novosiolovy Galiny Alexandrovny a Novak Valentiny Alexandrovny. Pokračoval v štúdiu hry na klavíri a organe na Glinkovej Akadémii v Dnipropetrovsku (Ukrajina). V rokoch 2019-2021 absolvoval magisterské štúdium na Glinkovej Akadémii v Dnipri (Ukrajina), a v rokoch 2020-2022 absolvoval magisterské štúdium na Akadémii umení v Banskej Bystrici, na Fakulte múzických umení v odbore klavír pod pedagogickým vedením prof. Mariána Lapšanského. Bol aktívnym účastníkom viacerých majstrovských kurzov s poprednými klavírnymi osobnosťami ako A. Jasinsky (Poľsko), J. Kot (Ukrajina), T.Gabeiras (Španielsko-Nemecko), A. Zverbite (Litva) a iní. Zúčastnil sa viacerých súťaží a festivalov, kde získal početné ocenenia, medzi inými Grand Pri a cenu za najlepší výkon skladby ukrajinského autora v štátnej súťaži komorného majstrovstva v Dnipropetrovsku (2010), 1. cenu na medzinárodnej klavírnej súťaži pre sólistov s orchestrom v Mariupole (2016), cena Adriana Kromki a cena za najlepší výkon koncertu s orchestrom na medzinárodnom klavírnom festivale „Beščady bez hraníc“ v poľskom Sánku (2022) a ďalšie. Vladyslav Panchenko sa aktívne venuje koncertnej činnosti ako sólista i komorný hráč. Je vyhľadávaným korepetítorom vokálnych sólistov i inštrumentalistov. Okrem Slovenska a rodnej Ukrajiny koncertoval v Poľsku a Nemecku,. Spolupracoval so symfonickým orchestrom Mariupolskej komornej filharmónie a symfonickým orchestrom Ľvovskej muzikálovej akadémii. Vo svojom repertoári sa zmeriava predovšetkým na diela Ludwiga van Beethovena, Frederika Chopina, Franza Liszta, Sergeja Rachmaninova, Sergeja Prokofieva a rád popularizuje tvorbu ukrajinských a slovenských skladateľov.

 

Program


Robert Schumann: Märchenbilder Op. 113 (1851)

1. Nicht schnell

2. Lebhaft

3. Rasch

4. Langsam, mit melancholishen Ausdruck

 

 

Robert Schumann: Fantasy pieces Op. 73

1. Zart und mit Ausdruck

2. Lebhaft, leicht

3. Rash und mit Feuer

 

 

Adam Hudec: For Bélu - Alla ungharese quasi ún capriccios altro (2023)

Allegro  (Viola sólo)

 

Johannes Brahms: Sonata for viola and piano No. 1, F minor , Op. 120

1.Allegro appassionato

2.Andante un poco adagio

3.Allegretto grazioso

4.Vivace

 

Názov prímateľa
Mestské kultúrne stredisko Rimavská Sobota

Celkový rozpočet:
6 900,00 €

Výška podpory:
5 500,00 €