Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

SOBOTSKÝ JAZZTIVAL, 7. ročník

Krátky opis
Počas 7. ročníka predstavíme súčasné kapely, ich nové projekty s prevahou slovenskej tvorby, s hosťom z Maďarska: jazzové zoskupenie Sárik Péter Trio. Ďalej účinkujú Júlia Kozáková & SOLE, mladá talentovaná speváčka Soňa Kmeť & Band, Stanislav Počaji & FOA s novým albumom Domček z kariet a pesničkár Peter Juhás s kapelou. Koncerty sa uskutočnia na nádvorí Čierny orol v RS, v prípade nepriaznivého počasia v Dome kultúry. Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Fotogaléria
Názov podujatia
SOBOTSKÝ JAZZTIVAL, 7. ročník

Miesto konania / kraj
Rimavská Sobota / Rimavská Sobota

Termín konania
07.06.2024 - 06.09.2024

Popis projektu

JÚLIA KOZÁKOVÁ & SOLE / 7. JÚN, 20.00 HOD. / NÁDVORIE ČIERNY OROL / VSTUPNÉ: 10€

SOLE je hudobné zoskupenie, ktoré čerpá inšpiráciu z tradičných piesní rôznych krajín, vyberá z nich charakteristické hudobné prvky a pretvára ich do novej súčasnej podoby naprieč žánrami jazzovej, klasickej a tradičnej hudby. Pri hudobnej tvorbe a interpretácií dbajú na to, aby ich aranžmány ulahodili náročnejším poslucháčom, avšak zároveň ostávali zrozumiteľné a našli si cestu aj k širokej škále poslucháčov.  Predstavia nám nový debutový album SOLE, ktorý vychádza z východoeurópskeho jazzu, andalúzskeho flamenca a samby. Mieša v sebe rómsku a balkánsku tradíciu. Poslucháči si tak budú môcť vypočuť tradičné piesne v jedinečných verziách založených na voľnej džezovej forme miešajúcej hneď niekoľko jazykov – španielčinu, rómčinu, bulharčinu a samozrejme slovenčinu. Jednoducho tieto piesne spoja krásu a farby súčasného globálneho sveta, v ktorom žijeme.

Kapela: Júlia Kozáková / spev, Ľudovít Kotlar / piano, Filip Urda / akordeón, Ľubomír Gašpar / kontrabas, Juraj Raši / bicie. 

 

SONA KMET & BAND / 21. JÚN, 20.00 HOD. / NÁDVORIE ČIERNY OROL / VSTUPNÉ: 10€

Sona Kmet je mladá martinská hudobná skladateľka a speváčka, ktorá vstúpila do autorského hudobného sveta v roku 2022 debutom Big Brother, v ktorom reaguje na vojnové udalosti na Ukrajine. Následne predstavila svoju doterajšiu tvorbu na EP Don´t Let Me Go Home, ktorý odznel vo finále súťaže mladých talentov Bratislavských jazzových dní a bol nominovaný na ocenenie Rádiohlavy. Podľa portálu Hudba.sk je Soňa sviežim vánkom na slovenskej scéne a jedným z najpríjemnejších objavov posledného roka. Soňa tvorí a spieva v angličtine, pracuje s viacvrstvovými vokálmi a hudobne ju doprevádzajú skúsení martinskí muzikanti. 

Kapela: Sona Kmet / spev, Tomáš Gulán / gitara, klávesy, Radoslav Rugala / bicie, Roman Zábojník / basgitara, Adrián Mikušák /http://encyklopedia.sme.sk/c/1050848/"> style="color: windowtext;"> saxofón.

 

FOA & STANISLAV POČAJI / 12. JÚL, 20.00 HOD. / NÁDVORIE ČIERNY OROL / VSTUPNÉ: 10€

Gitarista a autor hudby Stanislav Počaji, frontman kapely Aftertee, pôsobí tiež v rozličných iných hudobných projektoch, napríklad s mladou speváčkou Asiou Smolkovou ako Friends Of Asia. Názov jeho najnovšieho albumu Domček z kariet je metaforou krehkosti, čara okamihu i poznania, že láska je vlastne hrou. Stanislav Počaji ušil hudobný kabát štrnástim básňam Petra Konečného z básnickej zbierky „Krátky príbeh o láske“ a vzal si na starosť i aranžmány a produkciu.  Album zrkadlí hudobné žánre, ktoré Stanislav Počaji rád hráva, ako jazz, fusion, blues či folk. 

Koncertnú podobu tohto albumu doplnenú o ďalšie skladby z autorskej dielne Asie , či Stanislava si môžete vypočuť v júli 2024 v tejto zostave: Asia Smolková / spev, Stanislav Počaji / gitara a spev, Juraj Schweigert / harm, Michal Šimko / basgitara a mozambický bubeník Deodato Siquir.


SÁRIK PÉTER TRIO (HU) / 16. AUGUST, 20.00 HOD. / NÁDVORIE ČIERNY OROL / VSTUPNÉ: 10€

Sárik Péter Trio je jednou z najpopulárnejších jazzových formácií v Maďarsku. Kľúčom k ich úspechu je otvorenosť a láska k publiku, ich hudba je dynamická, pestrá a plná humoru, takže je príjemná aj pre tých, ktorí sa so žánrom jazzu len zoznamujú. Skladateľská tvorba Pétera Sárika bola ocenená mnohými cenami doma i v zahraničí a jeho skladby sa pravidelne umiestňujú na pódiových miestach na najvýznamnejších súťažiach v USA a Veľkej Británii. V Rimavskej Sobote trio uvedie svoj koncertný program Sárik Péter Trio X2 Bartók, kde zaznejú jazzové úpravy diel Bélu Bartóka. Svoj prvý album s Bartókovými aranžmánmi vydali v roku 2018 a verejnosti ho predstavili vo Veľkej sále Hudobnej akadémie v Budapešti. Odvtedy sa program hral v 15 krajinách sveta a dosiahol obrovský úspech od Fínska cez Kazachstan až po Čínu. CD získalo v roku 2020 maďarskú cenu Grammy ako „Jazzový album roka“ a koncertná verzia vydaná v roku 2022 bola na rovnakú cenu nominovaná v roku 2023.

Členmi kapely sú: Péter Sárik (klavír), Tibor Fonay (basgitara), Attila Gálfi (bicie)

PETER JUHÁS & BAND / 6. SEPTEMBER, 20.00 HOD. / NÁDVORIE ČIERNY OROL / VSTUPNÉ: 10€

Peter Juhás, hudobník pochádzajúci z Lučenca, už nejaký ten piatok pôsobí na slovenskej hudobnej scéne. Za ten čas sa mu podarilo hrať na väčších aj menších pódiách, rôznych festivaloch a objavil sa pár krát aj na televíznych obrazovkách. Okrem vlastných piesní hrá aj covery. Snaží sa zapájať aj publikum, ktoré sa stáva súčasťou koncertu a odchádza s radosťou v srdciach a úsmevom na perách. V roku 2019 sa umiestnil v súťaži The Voice cz/sk na 4-om mieste a odvtedy sa mu podarilo vydať jeden štúdiový album, jedno EP a niekoľko ďalších singlov. 

Názov prímateľa
Mestské kultúrne stredisko Rimavská Sobota

Celkový rozpočet:
12 400,00 €

Výška podpory:
9 100,00 €