Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Lucia Betinská Kováčiková / Horko-sladké

Krátky opis
Srdečne vás pozývame na vernisáž výstavy talentovanej keramickej dizajnérky Lucie Betinskej Kováčikovej. H O R K O - S L A D K É v piatok 10.mája 2024 o 18h, v galerii užitkového umenia a dizajnu vPRIESTORe, na Klemensovej 5, Bratislava.
Fotogaléria
Názov podujatia
Výstava úžitkovej keramiky - LUCIA BETINSKÁ KOVÁČIKOVÁ - HORKO-SLADKÉ

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
10.05.2024 - 13.06.2024

Popis projektu
Lucia Betinská Kováčiková je absolventkou Školy úžitkového výtvarníctva v Kremnici a ateliéru keramiky na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave (2014). Od ukončenia štúdia sa vo vlastnom keramickom ateliéri venuje rozvíjaniu svojho autorského programu. Produkcia jej dielne je orientovaná na keramiku a porcelán úžitkového zamerania s presahmi do voľnej tvorby. Práce realizuje prevažne technikou liatia tekutej porcelánovej hmoty do vlastnoručne vyrábaných sádrových foriem, ale medzi nástroje ktoré používa patrí aj hrnčiarsky kruh. Realizácie autorských návrhov sa vyznačujú dokonale zvládnutým remeslom, pridanou hodnotou je zaujímavá obsahová rovina prác. Pod značkou LK/minilab zas tvorí v malých autorských sériách drobnejšie porcelánové výrobky určené na každodenné použitie. Práca Lucie Betinskej Kováčikovej bola ocená na Národnej cene za študentský dizajn (2012) cenou riadieľky Umeleckopriemyselného múzea v Prahe za vázu „Pokušenie“. Získala tiež ocenenie za kolekciu „S láskou“ na Design Weeku v Bratislave (2014). Jej kolekcia „Na hore nájdeš poklad“ bola nominovaná na ocenenie objav roku na podujatí Czech Grand Design (2016).
Pre tvorbu Lucie Betinskej Kováčikovej je charakteristický príbeh a témy ako láska, vzťahy, spomienky či detstvo. Rada experimentuje, vytrvalo pracuje a hrá sa s materiálom alebo tvorivo rozvíja myšlienky. Venuje sa autorským predmetom na každodenné použitie, ktoré vznikajú prevažne v malých kolekciách, alebo ako solitéry, sporadicky aj väčším objektom a inštaláciám. Menšie autorské porcelánové a keramické kolekcie, série šperkov či úžitkových predmetov vytvára ručne, od návrhu až po finálne prevedenie. Luciina tvorba je pre všetkých čo radi snívajú, hrajú sa, experimentujú, milujú, vychutnávajú, ochutnávajú a žijú. Aktuálna výstava predstavuje najnovšiu kolekciu úžitkovej keramiky z kameniny, ktorá odráža jej súčasný osobný život:„Môj relax medzi prázdninovými dňami, nasýtených detským smiechom, plačom, horúčavami aj daždivými dňami. Kúsok času, ktorý som si ukradla, po večeroch, keď všetko stíchlo. Inšpirované surovosťou stavby nášho domu, kameňmi, vápnom, omietkou, pieskom, hrdzavými všade prítomnými klincami. Horko-sladká kamenina.“

Projekt výstavy je podporený z verejných zdrojov poskytnutých Fondom na podporu umenia.
Názov prímateľa
DanielaKytková OZ "vPRIESTORe"

Celkový rozpočet:
2 250,00 €

Výška podpory:
2 000,00 €