Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Kultúra v Župnom dome 2024

Krátky opis
Pozývame vás na netradičné divadlo v podaní divadla NUDE do podkrovia Župného domu!
Fotogaléria
Názov podujatia
DOSKY: Pasáž5 /Divadlo NUDE/

Miesto konania / kraj
Púchov / Púchov

Termín konania
07.05.2024

Popis projektu
Autorská inscenácia, ktorá približuje tému starnutia a staroby. Prečo v nás slovo staroba vyvoláva strach?
Je náročné byť starým? Bolí staroba? A kedy treba začať šetriť? Už?
,,Staroba je dakedy dobrá, najlepšia je staroba, keď ťa nič nebolí a keď máš deti okolo seba a nikto sa na teba nehnevá." Magdaléna, 84r.
Každý zostarne. Nikto mladý nezostane.
Tvorivý tím:
Text: kolektív
Réžia a dramaturgia: V. Malgot, L. Ondrušová, J. Smokoňová
Kostýmy, scéna: L. Štorcelová
Video: J. Mydla
Pohybová spolupráca: M. Heriban
Hudobná spolupráca: M. Uhliarik
Produkcia: M. Kotláriková, V. Malgot
Účinkujú: L. Ondrušová, M. Ryšavá/ K.Gurová, P. Tilajčík
Inšpirácie a zdroje pre textovú časť inscenácie:
Publikácie: Diana Athill - Niekde ku koncu
Trailer: https://youtu.be/LZUQI8gtxl4?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR3P5ZOnbEqOQn31grFGlisl7TC_5CQ534U1W3LvDgzZJfQDLiOzvCyu4LQ_aem_AUQCVW5pO0hPHtadeJYivSkdDZXqf1-xQaCLXLdrRFwkqObHrScvR61vq9FbaiDp5GESUYVx6MeGfgTlYcFsT6KP" rel="nofollow noreferrer" role="link" tabindex="0" target="_blank" style="color: var(--blue-link); cursor: pointer; outline: none; list-style: none; margin: 0px; text-align: inherit; border-style: none; -webkit-tap-highlight-color: transparent; padding: 0px; border-width: 0px; touch-action: manipulation; display: inline; font-family: inherit;">https://youtu.be/LZUQI8gtxl4?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR3P5ZOnbEqOQn31grFGlisl7TC_5CQ534U1W3LvDgzZJfQDLiOzvCyu4LQ_aem_AUQCVW5pO0hPHtadeJYivSkdDZXqf1-xQaCLXLdrRFwkqObHrScvR61vq9FbaiDp5GESUYVx6MeGfgTlYcFsT6KP" class="x11i5rnm xat24cr x1mh8g0r x1vvkbs xtlvy1s" style="margin: 0.5em 0px 0px; overflow-wrap: break-word; font-family: " segoe="" ui="" historic",="" "segoe="" ui",="" helvetica,="" arial,="" sans-serif;="" color:="" rgb(5,="" 5,="" 5);="" font-size:="" 15px;"="">Vstupné: 5€
Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
“Inscenácia Divadla NUDE Pasáž 5 hovorí o starobe a jej rôznych stránkach. Aké má starý človek postavenie v spoločnosti, aké v rodine… Inscenácia je akousi skladačkou výstupov hercov, rozprávajúcich príbehy o svojich starých rodičoch a tiež zobrazujúcich rôzne postavy starých ľudí, ktorí hovoria o svojom živote a postoju k starobe. Zmeny medzi výstupmi sa dejú nenásilne, sú ľahko čitateľné. Vo výrazových prostriedkoch nedochádza ku klišé zobrazeniu staroby, žiadne ohnuté chrbty, žiadny zmenený hlas, či triaška rúk. Starnutie a staroba je párkrát zobrazená iba pohybom, cielene sa opakujúcim, ktorý ústi až do akéhosi frenetického konca.
Päť príbehov z Pasáže 5 neukazuje len starobu, smrť a masti na kríže. Hovorí aj o tom, že by sme sa mali o svojich starších príbuzných starať, dávať im to, čo oni dávali kedysi nám. Že by sme mali myslieť na ich pohodlie a na to, že sociálne zákony, ktoré dnes tvoríme, nerobíme pre tých starých ľudí, ktorí sú teraz, ale pre tých starých ľudí, ktorými raz budeme my sami.” Zuzana Šnircová
Názov prímateľa
PODIVNÝ BARÓN

Celkový rozpočet:
26 500,00 €

Výška podpory:
20 000,00 €