Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

SARA BLOSSEVILLE - WHERE LIES THE STRANGLING FRUIT

Krátky opis
Kurátorka výstavy: Christina Gigliotti Otvorenie výstavy: 7. máj 2024, 18.00 Trvanie výstavy: 8. máj - 28. jún 2024 Šopa Gallery, Hlavná 40, Košice Otváracie hodiny: STR - PIA / 15.00 - 18.00 SOB / 13.00 - 18.00
Fotogaléria
Názov podujatia
SARA BLOSSEVILLE - WHERE LIES THE STRANGLING FRUIT

Miesto konania / kraj
Košice / Košice I,Košice II,Košice III,Košice IV

Termín konania
07.05.2024 - 28.06.2024

Popis projektu

Vedúca stála pripravená na brehu s vystretými rukami a čakala na deti, čo k nej priletia. Dievča mokrými dlaňami uchopilo klzkú plastovú hrazdu lanovky. Riasy rozkvitli a úplne pokryli hladinu jazera vedľa letného tábora. Staršie deti sa dohodli, že zelená vrstva rias je hnusná a hnusný je každý, kto sa jej dotkne. Sama sebe sľúbila, že ani náhodou sa teniskami nedotkne hladiny. Zatiaľ čo letela, cítila sa v bezpečí pred zvlnenou lúkou, čo sa rozprestierala pod ňou. No len o krátku chvíľu neskôr už nevládala udržať nohy skrčené. Cítila, ako sa jej vystierajú a ako sa najprv po jej palcoch a neskôr po členkoch plazí hore chlad. Pokrútené mokré úponky sa omotávali okolo jej nôh, spomaľovali ju a sťahovali dolu do vody, zhluky lístočkov obalili jej trup, prilepili sa na jej ruky a premiešali sa s jej mokrými vlasmi.


Potom, ako prenikla cez hustú vrstvu rastlín, bola prekvapená, ako jasne vidí okolo seba. Voda bola celkom čistá a vôbec ju neštípali oči, keď ich nechala otvorené. Cez medzierky medzi rastlinami k nej z hladiny prenikali a pomaly sa vlnili zväzky svetla. V neďalekých tieňoch pomaly rozpoznávala dlhé, pohojdávajúce sa stĺpy chalúh. Zdvihla pohľad k hladine. Bola pokojná. Nevšimla si špliechanie vody, ani nezačula krik ľudí, ktorí by ju hľadali.


Nikdy neplávala tak dobre, ako ostatné deti, no aj tak sa vo vode pohybovala s ľahkosťou. Zladenými pohybmi rúk sa poháňala smerom dopredu. Popred ňu sa mihol nejaký chrobák a skôr, než si uvedomila, čo sa deje, vymrštila jazyk a chrobáka chytila. Chutný úlovok požula, prehltla a spokojne zakvákala. Vystrela pred seba ľavú ruku, dobre si ju prezrela a s prekvapením zistila, že štyri dlhočizné prsty s rozšírenými končekmi sú spojené jemnými blanami. Hneď nato ju upútal ďalší chrobák plávajúci medzi chaluhami. 


Žabka pomaly žmurkla, mocne sa odrazila zadnými nohami a vydala sa preskúmať svoj nový domov.



Sara Blosseville (*1994, Francúzsko) je vizuálna umelkyňa žijúca a tvoriaca v lesoch Vantaa vo Fínsku. Jej multimediálna tvorba zahŕňa sochárstvo, inštalácie, textilné umenie a publikačnú činnosť. Často využíva zdroje z domácnosti, ktoré buď vyrába, pestuje, nachádza, sú recyklované alebo získané z druhej ruky. Namiesto nákupov v obchode s umeleckými potrebami preferuje prácu s materiálmi, ktoré zozbierala na rôznych miestach počas svojho života a prírodných zdrojov.


Odkedy ukončila magisterské štúdium na katedre sochárstva Univerzity umenia v Helsinkách (2021), jej diela boli prezentované na viacerých individuálnych a skupinových výstavách na medzinárodnej úrovni, od Paríža po Mexiko, ako aj na off-site online výstavách a knižných veľtrhoch.


Tvorba Sary Blosseville je v súčasnosti podporená Nadáciou KONE.


Výstavy tejto galérie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Fond na podporu umenia je hlavným partnerom projektu.


https://www.facebook.com/events/418783834105583/" target="_blank">fb event

Názov prímateľa
BIIIF

Celkový rozpočet:
67 750,00 €

Výška podpory:
54 650,00 €