Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Five Short Stories

Krátky opis
Myymälä2 gallery Five Short Stories Egle Oddo Kurátorka: Lýdia Pribišová 4.4.2023 - 28.4.2024 Samostatná výstava taliansko-fínskej umelkyne Egle Oddo je oslavou vzácnych vlastností pôdy.
Fotogaléria
Názov podujatia
Five Short Storie

Miesto konania
Fínsko

Termín konania
04.04.2024 - 28.04.2024

Popis projektu

Myymälä2 gallery 

Five Short Stories

Egle Oddo


Kurátorka: Lýdia Pribišová


4.4.2023 - 28.4.2024


Samostatná výstava taliansko-fínskej umelkyne Egle Oddo je oslavou vzácnych vlastností pôdy. Pôda hostí početné biologické spoločenstvá, ktoré na seba vzájomne pôsobia a podporujú život našej planéty. 

Egle sústreďuje pozornosť na prírodu, na fungovanie všetkých spolupracujúcich zložiek v nej prostredníctvom skúmania pôdy, v cez nehierarchickú optiku, prostredníctvom metafor príbehov. Príbehy na jej výstave sú prepletajúcimi sa korienkami v zemi, sýtia naše duše živinami, metabolizujú a vyživujú udalosti nášho života. Výstavou prerastajú korene podobne ako v pôde, prechádzajú miestnosťami galérie v  horizontálnej línii. Výstavný priestor sa nachádza v podzemí, čo tento holistický pocit a zážitok ešte umocňuje. Krajina pod zemou. Umelkyňa pracuje s princípmi skrytých hybných síl. Pod zemou je prepletená sieť vzťahov dôležitých pre život všetkého na zemi. 


Egle zaujíma symbolická moc pôdy: je to element, ktorý sa vyznačuje jednoznačnou materialitou, a zároveň má vysoký symbolický náboj, osciluje medzi vitalitou a smrteľnosťou. Rozklad je životne dôležitou silou pre neustálu regeneráciu pôdy a jej biologických spoločenstiev. Uvažovanie o pôde Egle Oddo je poetickým prieskumom aj temnejších aspektov symbiotického života: vzťahu smrti, rozkladu, hniloby a opätovného návratu živín do neustáleho kolobehu. Rozpad a rozklad sú tu spôsoby, ako si predstaviť život mimo lineárneho času a pokroku a prechádzania životnej sily z jedného organizmu do druhého. Formovanie nových spôsobov bytia si vyžaduje určitý čas. Pôda má vlastnú múdrosť, reguláciu, svoje vlastné tempo. Aj rozprávanie príbehov vyžaduje čas. Príbehy sú vryté do nášho vnímania a vnímanie nie je lineárne. Fragmenty  príbehov sú najbližšou formou rozprávania, ktorú poznáme na základe skúseností. 


Na projekt výstavy Five Short Stories sa dá nahliadať z rôznych perspektív: z vedeckej, emocionálnej ikonografickej, kultúrno politickej. Jej diela Egle Oddo naznačujú potrebu diskusie o etike starostlivosti. Je známa predovšetkým participatívnymi procesuálnymi projektami, holistickými prírodno - sociálnymi skulptúrami. Vychádza z interdisciplinárneho výskumu a spolupráce s vedcami z rôznych oblastí. Vo svojich dielach sa zaoberá i vzťahmi medzi osobnými a kolektívnymi formami spoluprác a transformačným potenciálom zdieľania spoločného zážitku. Prostredníctvom svojich komplexných diel uvažuje o neproduktívnych stránkach ľudských činností. 


Výstavný projekt o pôde má i politický rozmer. Pod zemou sa deje najviac, tam vzniká základ všetkého a tam sa všetko vracia. Dejiny, podzemné politické hnutia, aktivizmus, odpor, autentická kultúra, ktorá vyživuje aj tú na vyšších podlažiach. Podzemie je metaforou základu života. Nie náhodou slovo radikálny etymologicky pochádza z koreňa  (lat. radix). Radix is radical. 


Názov prímateľa
Lýdia Pribišová

Celkový rozpočet:
0,00 €

Výška podpory:
2 000,00 €