Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Na dlhé lakte - adaptácia pre školy

Krátky opis
Adaptácia predstavenia Na dlhé lakte do priestorov Múzea prvého slovenského gymnázia v Revúcej. Predstaveniu predchádza tvorivá dielňa, v ktorej priblížime žiakom spôsoby, akými sme spracovávali vybrané témy predstavenia. Je to priestor pre priamu interakciu umelcov so žiakmi a aktívnu prácu s metódami umeleckého procesu, ktoré sa opierajú o zručnosti komunikácie, tvorivého spracovania zadaní ako aj o schopnosti prispôsobenia sa novým podmienkám a zmenám.
Fotogaléria
Názov podujatia
Na dlhé lakte, tvorivá dielňa a predstavenie v Revúcej

Miesto konania / kraj
Revúca / Revúca

Termín konania
15.05.2024 - 16.05.2024

Popis projektu

Na dlhé lakte - adaptácia pre školy

15.5.2024 o 10,00 hod. tvorivá dielňa, Múzeum Prvého slovenského gymnázia v Revúcej

5.4.2024 o 9,30 hod. predstavenie, Múzeum Prvého slovenského gymnázia v Revúcej

Zámerom nášho projektu je, prostredníctvom uvedenia adaptácie tanečnej inscenácie Na dlhé lakte spolu so sprievodnou tvorivou dielňou a interaktívnou diskusiou, priblížiť kreatívny proces tvorby tanečného diela žiakom stredných a základných škôl. Výnimočnosťou tohto tanečného predstavenia je jeho adaptácia do umeleckých priestorov galérií, múzeí, či iných špecifických priestorov regiónov, čo aktívne prepája dielo a umelcov s lokálnym prostredím a jeho históriou. Témam predstavenia a jeho jednotlivým komponentom, či inšpiračným zdrojom sa venuje tvorivá dielňa pred samotným uvedením diela s aktívnymi tanečnými umelcami. V ňom prostredníctvom jednoduchých pohybových hier (vo dvojici a v menších skupinkách) autori sprostredkujú žiakom zážitok z procesu tvorby.

Projekt vo všetkých svojich zložkách otvára možnosti dialógu na témy súčasného umenia, tvorivého procesu, využitia hry a hravosti. Súčasné umenie je odrazom dní, ktoré žijeme. Koncentrácia významov obsiahnutá v umení ponúka možnosť osobnej interpretácie. So žiakmi sa vydáme na cestu od objavenia témy v každodennosti, cez hru v hľadaní spôsobu vyjadrenia sa, až po dôslednosť pri budovaní inscenácie a spoluprácu všetkých zložiek predstavenia.
Tvorivá dielňa a záverečná interaktívna diskusia sú priestorom pre využívanie mäkkých zručností žiakov (soft skills) najmä komunikačné zručnosti, kreatívne stratégie a schopnosti prispôsobiť sa neočakávaným situáciám a zmenám, ktoré sú pre tvorivý proces umelcov zásadné.

Autorský tanečný projekt s názvom Na dlhé lakte, prináša v pohyblivých obrazoch témy proximity, ohraničenia ale aj priepustnosti a obmedzení. Skúma mieru blízkeho až úzkeho kontaktu s partnerom, ktorá nezávisí od metrickej vzdialenosti. Trpezlivosť, s akou podstupujeme procesy nastavené „na dlhé lakte“, nám poskytuje možnosť reflexie našich spontánnych rozhodnutí a reakcií, možnosť vychutnať si prítomnosť a realitu, v otvorenom priestore kĺzať po pomyslených krivkách geografického záznamu krásy a radosti. Galéria reprezentuje pamäť a históriu. Jej prítomnosť ponúka konfrontáciu so sebou samým, so slobodou, s obmedzeniami a hranicami. 

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Názov prímateľa
Neskorý zber

Celkový rozpočet:
9 050,00 €

Výška podpory:
9 000,00 €