Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Na vlnách literatúry v knižnici

Krátky opis
UMENIE PRE ŠKOLY 2024 - prezentačno-vzdelávacie podujatie
Fotogaléria
Názov podujatia
Slovenská exilová kultúra - Slovenský literárny exil 1939 –

Miesto konania / kraj
Žilina / Žilina

Termín konania
14.05.2024

Popis projektu

Slovenská exilová kultúra - Slovenský literárny exil 1939 –  (lektor: Peter Cabadaj)

Prezentačno-vzdelávacie podujatie pre školy

Program Umenie pre školy 2024

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia 


Termín: 14. 5. 2024 o 9:00 a 11:00

Miesto: Krajská knižnica v Žiline 


„...v ďalekom i bližšom svete sa nachádzajú unikátne pramenné materiály v podobe početných rukopisných pozostalostí a archívov, ktoré vydávajú autentické svedec¬tvo o mnohorozmerných aktivitách príslušnej slovenskej diaspóry a obetavých jednotlivcov, neúnavne bojujúcich o zachovanie našej identity v často nežičlivých podmienkach ďaleko od rodného prístavu. Akosi si nedokážeme či ne-chceme uvedomiť, že tento mimoriadne cenný materiál literárnej, historickej, politickej, diplomatickej, vedeckej a inej proveniencie tam nebude večne. Máme už dostatok výstražných skúseností, že smrťou jednotlivých aktérov slovenského exulantského spoločenského pohybu a ich najbližších príbuzných sa rukopisy, archívy, knižnice a ďalšie memorabílie neoceniteľného významu definitívne stratia nevedno kde.“ (Cabadaj, 1997).

 A je literárna tvorba našich krajanov žijúcich v zahraničí skutočne naša? Prezentácia vybranej  slovacikálnej poézie a prózy, ktorá vznikla za hranicami Slovenska inšpirovaná knihou Slovenský literárny exil 1939  - 1990 (Martin: Matica slovenská, 2002). Doteraz ide o jedinú monografiu, ktorá príslušnú tematiku komplexnejšie reflektuje.


Peter CABADAJ (lektor)

Peter CABADAJ pôsobil ako odborný pracovník Biografického ústavu Matice slov. v Martine, riaditeľ Vydavateľstva Matice slovenskej v Martine, odborný pracovník Slovenského literárneho ústavu Matice slovenskej, v júli 2000 bol poverený vedením novozriadenej SNK. Autor básnickej zbierky Môj psí tridsiatok (1996), cestopisných kníh,  zostavil a vydal výbery z diela exilových autorov Kolomana K. Geraldiniho, R. Dilonga, M. Šprinca, Ľ. Bešeňovského, J. L. Doránskeho a i. a antológiu exilovej poézie Pošlem domov srdca kúsok (1997). Vydal monografiu Slovenský literárny exil 1939 – 1990 (2002) a mnoho ďalších.

Ako scenárista, režisér, dramaturg, spisovateľ, publicista, redaktor, editor či moderátor sa podpísal nezameniteľne pod celý rad projektov, z ktorých viaceré mali výrazne nadregionálny či medzinárodný charakter. S jeho menom je taktiež neodmysliteľne spojený vznik Cyrilometodských dní a folklórny festival Jánošíkove dni. 

Názov prímateľa
Krajská knižnica v Žiline

Celkový rozpočet:
4 550,00 €

Výška podpory:
4 500,00 €