Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Dominus castelanus Arce Lublau

Krátky opis
Rok 2024 je na hrade Ľubovňa venovaný jedinečnej funkcii neodmysliteľne spätej s hradmi, funkcii kastelána. V rámci otvorenia letnej turistickej sezóny sa uskutočnia dve podujatia v rámci projektu Dominus castellanus Arce Lublau. 4-krát do dňa si budú môcť návštevníci pozrieť predstavenie Skupiny historického šermu Domini Scepusi (Páni Spiša) pod názvom Veľký kastelán Ťa vidí, práca kastelána na hrade Ľubovňa. Okrem toho sa uskutoční vernisáž výstavy Zo snov hradného pána, pána kastelána.
Fotogaléria
Názov podujatia
Otvorenie letnej turistickej sezóny na hrade Ľubovňa

Miesto konania / kraj
Stará Ľubovňa / Stará Ľubovňa

Termín konania
28.04.2024

Popis projektu

Otvorenie letnej turistickej sezóny je tradične spojené s posledným aprílovým víkendom. Rok 2024 je na hrade Ľubovňa venovaný jedinečnej funkcii neodmysliteľne spätej s hradmi, funkcii kastelána. V rámci otvorenia letnej turistickej sezóny sa uskutočnia dve podujatia v rámci projektu Dominus castellanus Arce Lublau. 4-krát do dňa (11.00, 13.00, 15.30, 16.30) si budú môcť návštevníci pozrieť predstavenie Skupiny historického šermu Domini Scepusi (Páni Spiša) pod názvom Veľký kastelán Ťa vidí, práca kastelána na hrade Ľubovňa. Práca kastelána na hrade Ľubovňa bola v rôznych obdobiach rôznorodá. Mal na starosti kompletnú správu hradu, všetky financie a častokrát musel dozorovať aj činnosť kapitána hradnej posádky. To všetko budú môcť návštevníci vidieť na hrade Ľubovňa už 28. apríla 2024. Predstavenie bude doplnené o vystúpenie sokoliarskej skupiny sv. Bavona. O 14.00 sa uskutoční slávnostná svätá omša, ktorú bude celebrovať Mgr. Pavol Lacko, dekan Staroľubovnianskej farnosti. O 15.30 sa uskutoční vernisáž výstavy Zo snov hradného pána, pána kastelána. Nová stála výstava na hrade Ľubovňa, predstaví funkciu kastelána na hrade Ľubovňa. Výstava zachytáva obdobie renesancie, kedy došlo k najväčšiemu rozvoju hradu a postupnej barokovej prestavbe, ktorá ukončila stavebný rozvoj hradu. Výstava bude od vernisáže sprístupnená verejnosti. V rámci výstavy budú prezentované aj dva zbierkové predmety, ktorých reštaurovanie bolo v predošlých rokoch finančne podporené Fondom na podporu umenia. 

Všetky realizované podujatia a výstavu z verejnej zdrojov podporil Fond na podporu umenia. 

Názov prímateľa
Ľubovnianske múzeum - hrad v Starej Ľubovni

Celkový rozpočet:
26 300,00 €

Výška podpory:
23 000,00 €