Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Rozšírené línie. Sezóna 2024

Krátky opis
individuálna výstava Terezy Antolovej vernisáž: 23.4. / utorok / 19:00 hod. kurátorka: Magdaléna Masárová Rozkvet Gallery, Horná 36, Banská Bystrica, 1. poschodie, vpravo
Fotogaléria
Názov podujatia
Krehké spojenia

Miesto konania / kraj
Banská Bystrica / Banská Bystrica

Termín konania
23.04.2024 - 25.05.2024

Popis projektu

Autorka Tereza Antolová je zručnou sochárkou, ktorá ovláda študijnú figurú od jej výstavby až po presvedčivý výraz. V jej tvorbe je dôležitým aspektom materiál ako taký a ručná až telesná práca s ním - dotyk priamo s hmotou, najčastejšie s hlinou, je kontempláciou - niečím vyšším, transcendentným. Všetko svetské sa stáva nižším. Názov Krehké spojenia rozvíja na jednej strane pocit reálnej krehkosti  vďaka použitým materiálom, ale taktiež pojednáva o vnútorných vzájomných vzťahoch, zviazanosti s niekým či niečím, čo je rovnako ľahko narušiteľné, jemné. 

Modelované fragmenty - proporčne manipulované časti nôh, časti rúk, zmenšená vertikálna figúra dievčaťa, vyjadrujú cez nevinnosť a odovzdanosť mladého človeka, aj jeho zraniteľnosť či bezmocnosť. Práve tu zohráva úlohu aj biela sadra, ktorá symbolicky znázorňuje jeho čistotu a krehkosť a keramika, hlina či liatina komunikujúca s prostredím, prepájajúca človeka s prírodou. 

Leitmotívom je spojenie samotnej autorky  "krajiny vo mne a mimo mňa" so zemou, s pôdou, s hlinou z rodného Liptovského Mikuláša, ktorú si preváža do ateliéru v Banskej Bystrici, kde s ňou pracuje. Otvára tému domova a domoviny, ktorá nemusí byť automaticky pekným a ideálnym miestom, je to dejisko, ktoré človeka formuje pozitívne aj negatívne, zažíva rôzne vplyvy a vzťahy, ktoré kreujú osobnosť človeka, ale aj samotnú krajinu (a jej vnímanie) okolo neho. Tereza Antolová hľadá domov cez tvorbu, cez spojenie sa so zemou, doslovne. Pracuje s ňou ako s pamäťou - je to hmota nasiaknutá minulosťou, má schopnosť uchovávať. Je to lono, z ktorého sa všetko rodí, vďaka ktorému žije, a vracia sa do nej.  Ako kolobeh života, neustály cyklus.  Zem - pôda - hlina - domov. 



Tereza Antolová

@tereza_antolova


aktuálne študuje na Akadémii umení v Banskej Bystrici na Fakulte výtvarných umení, katedra

sochárstva a priestorovej tvorby. Má za sebou samostatnú výstavu Situačný fragment (Galéria 19 v Bratislave), zúčastnila sa sympózia Prameň pôvodu (Kúpele Sliač). Od 17.4. 2024 vystavuje v rámci skupinovej výstavy SAPERE AUDE - ODVÁŽIŤ SA VEDIEŤ - DARE TO KNOW (Stredoslovenská galéria v Banskej Bystrici). Vzdelanie si rozšírila v rámci programu Erasmus+ na Akademii výtvarných umění v Prahe v Ateliéri figurální sochy a medaile. Pracuje ako asistentka na keramických kurzoch v Keraminárni v Banskej Bystrici, ako lektorka sa zúčastňuje na detskom keramickom tábore a je tiež trénerka detí v Klube alpského lyžovania v Jasnej.


Výstava bola vybraná galerijnou radou na základe otvorenej výzvy pre prihlasovanie výstavných projektov v roku 2024.

Činnosť galérie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. 

Ďakujeme.


Názov prímateľa
UM, n. o.

Celkový rozpočet:
49 540,00 €

Výška podpory:
40 000,00 €