Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Kultúrne centrum Cooltajner 2024

Krátky opis
Pozývame vás na dvojdňový program venovaný pocte hereckej legende Jozefovi Kronerovi. Podujatie sa uskutoční vo štvrtok a piatok 25.26. apríla 2024 v KVC Cooltajner.
Fotogaléria
Názov podujatia
Pocta legende: Jozef Kroner STO

Miesto konania / kraj
Považská Bystrica / Považská Bystrica

Termín konania
25.04.2024 - 26.04.2024

Popis projektu

V marci sme si pripomínali nedožité sté narodeniny legendy slovenského divadla a filmu Jozefa Kronera. Keďže profesionálna kariéra tohto nezabudnuteľného umelca odštartovala práve v Považskej Bystrici, kultúrno-vzdelávacie centrum Cooltajner pripravilo pri tejto príležitosti dvojdňový kultúrny program.

Jozef Kroner, rodák z kysuckej obce Staškov, žil isté obdobie aj v Považskej Bystrici. Už od detstva sa venoval umeniu, neskôr v živote obzvlášť herectvu a inak tomu nebolo ani počas pôsobenia v našom meste. Práve účinkovanie v poloprofesionálnom divadelnom súbore fungujúcom v rámci Považských strojární mu otvorilo cestu k profesionálnej hereckej kariére, a to napriek tomu, že herectvo nikdy neštudoval.

Nezabudnuteľný herec, ktorý je dodnes s Považskou Bystricou spojený bohatými rodinnými väzbami, sa vo svojej kariére zapísal do pamäti divákov desiatkami excelentných výkonov v divadle i filme. Jozef Kroner sa zároveň svojím fantastickým výkonom vo filme Obchod na korze spoločne s Idou Kamińskou pričinil o zisk jediného Oscara pre slovenský film.


Program venovaný pocte Jozefovi Kronerovi

ŠTVRTOK 25.04.2024 – veľká sála KVC Cooltajner

  • 17.30 // Hudobné vystúpenie Mirky Kronerovej
  • 18.00 // Diskusia o živote a kariére Jozefa Kronera s pozvanými hosťami: príbuzní Drahomíra Mituníková a Oldřich Vaňous; a Vladimír Gajdošík zo Spolku rodáka Jozefa Kronera zo Staškova, moderuje: Iva Semančíková Posluchová
  • 19.00 // Krátka prezentácia filmografie a teatrografie Jozefa Kronera
  • 19.30 // Filmový klub: premietanie filmu Obchod na korze

PIATOK 26.04.2024 – veľká sála KVC Cooltajner

  • 18.30 // Prezentácia archívnych materiálov Považskej knižnice v Považskej Bystrici o Jozefovi Kronerovi, jeho ochotníckom pôsobení a ochotníckom divadle v Považskej Bystrici, prezentáciu vedie knihovníčka a bibliografka Andrea Smolková z Považskej knižnice v Považskej Bystrici
  • 19.00 // Divadelné predstavenie považskobystrického divadelného súboru dospelých Napíšte si výpoveď s hrou Picasso v bare Lapin Agile
  • 20.30 // Koncert jazzmanov Jána Kopčáka (saxofón) a Matúša Pavlíka (klavír)
Toto podujatie podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia, ktorý je hlavným partnerom KVC Cooltajner, ďakujeme!

VSTUPNÉ – platí sa na mieste pri vstupe do sály:

  • 2-dňová permanentka: 10 eur dospelí/ 7 eur študenti, seniori
  • 1-dňová vstupenka: 7 eur dospelí/ 5 eur študenti, seniori
Názov prímateľa
COOLTAJNER

Celkový rozpočet:
44 350,00 €

Výška podpory:
35 000,00 €