Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

NÁVRATY KU KOREŇOM, 4. ročník

Krátky opis
4. ročník projektu NÁVRATY KU KOREŇOM bude pozostávať zo 6 tvorivých sobotných i nedeľných stretnutí. Na každom sa účastníci priučia nejakému remeslu, osvoja si novú techniku, či spoznajú nový materiál. Jednotlivé stretnutia prebiehajú v malých skupinkách (maximálne 10 – 15 osôb). Stretnutia sa uskutočnia raz za mesiac s výnimkou letných prázdnin. Väčšina z nich sa bude realizovať v Dome kultúry v RS, trikrát vycestujú priamo ku lektorom. Projekt z verejných zdrojov podporil FPU.
Fotogaléria
Názov podujatia
NÁVRATY KU KOREŇOM, 4. ročník

Miesto konania / kraj
Rimavská Sobota / Rimavská Sobota

Termín konania
13.04.2024 - 16.11.2024

Popis projektu

Občianske združenie OXYMORON pripravilo už 4. ročník projektu s názvom NÁVRATY KU KOREŇOM.  Pozostávať bude zo šiestich tvorivých sobotných i nedeľných stretnutí. Na každom sa účastníci priučia nejakému remeslu, osvoja si novú techniku, či spoznajú nový materiál. Jednotlivé stretnutia prebiehajú v malých skupinkách (maximálne 10 – 15 osôb), čo garantuje individuálny prístup lektora ku každému účastníkovi. Stretnutia sa uskutočňujú raz za mesiac s výnimkou letných prázdnin. Väčšina z nich sa bude realizovať v budove Domu kultúry v Rimavskej Sobote, trikrát vycestujú priamo ku lektorom. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. 

 

V minulosti v rámci troch ročníkov ponúkli už dokopy 21 tvorivých dielní, nahliadli do takých remesiel ako je modrotlač, práca s kožou, s drevom, cínom, hlinou, ovčím rúnom, naučili sa tradičné výšivky, ušili ľanovú zásteru, napiekli kváskový chlebík a vyskúšali si mnoho iných zaujímavých techník a postupov. Projekt sa osvedčil a aktivity sú veľmi vyhľadávané najmä ženami. Záujem verejnosti prinútil tohto roku organizátorov naplánovať dve skupiny v rámci každého stretnutia, aby vyhoveli všetkým. V rámci každého stretnutia zabezpečia priestory, lektora, materiál aj malé občerstvenie. Vítaný je každý záujemca, ktorého téma zaujme, nie je to obmedzené vekom, skúsenosťami a pod.

 

HARMONOGRAM TVORIVÝCH STRETNUTÍ:

 

MAĽOVANÁ HODVÁBNA ŠATKA

Sobota, 13. 4. 2024, 9.00 – 12.00 / 1. skupina, 13.00 – 16.00 / 2. skupina

Na kurze sa zoznámime s maľbou na hodváb na ráme, ktorá je náročná na precíznosť. Na stretnutí sa dozvieme o rôznych technikách maľby, o vlastnostiach a správaní sa hodvábu, o vhodných farbách a pomôckach. V praktickej časti si namaľujeme ľubovoľný motív na hodvábnu šatku napnutú na ráme, pomocou konturok a špeciálnych farieb na hodváb s odborníčkou a dlhoročnou lektorkou tvorivých dielní z Rimavskej Soboty Evou Hutirovou.

 

KOŽENÉ SANDÁLE

Sobota, 11. 5. 2024, 9.00 – 16.00 / 1. skupina

Nedeľa, 12. 5. 2024, 9.00 – 16.00 / 2. skupina

Na kurze si osvojíme postupy pri spracovaní kože a pod. V praktickej časti si vyrobíme letnú obuv podobnú tradičným krpcom, či kristuskám. Materiál je prírodne čistená hovädzia koža, ktorú si nafarbíme do požadovaného odtieňa - výber z cca 25 farieb. Budeme šiť ručne. Vyžaduje si to však dlhšiu dobu a preto bude tento kurz celodenný. Lektorkou bude Helena Danišová z Rimavskej Soboty, remeselníčka a organizátorka kurzov na SK a v MR.


VÝROBA KOZIEHO SYRA

Sobota, 8. 6. 2024,  8.00 – 12.00 / 1. skupina, 13.00 - 17.00 / 2. skupina

Kurz pre začiatočníkov je zameraný na teoretické vedomosti - možnosti pasterizácie, využitie kultúr, syridiel, a pod. Prakticky si vyskúšame výrobu základného sortimentu výrobkov - tvaroh, čerstvý syr, polotvrdý syr, maslo, syr halloumi. A keďže pôjdeme priamo na farmu Kozinka do Veľkého Blhu, nebude chýbať  zootechnické okienko – prehliadka farmy, dojenie, kŕmenie kôz. Lektorkou bude majiteľka farmy Petra Pajasová. 

 

KERAMIKA NA HRNČIARSKOM KRUHU I BEZ NEHO

Sobota, 14. 9. 2024, 9.00 – 14.00 / 1. skupina

Nedeľa, 15. 9. 2024, 9.00 – 14.00  / 2. skupina

Začiatky hrnčiarstva v našom regióne siahajú až do 13. storočia. Celá Sušianska dolina sa venovala vypaľovaniu hliny, pričom sa okrem riadu vyrábala ozdobná keramika či keramické kachle. O preslávení sušianskych hrnčiarov svedčí predaj ich výrobkov na území od Poľska cez Maďarsko až po bývalú Juhosláviu. Okolo roku 1920 sa v obci ešte nachádzalo 11 vypaľovacích pecí, tzv. bání. V neďalekej obci Hrnčiarske Zalužany má svoju dielňu hrnčiarka a keramikárka Danka Bakšová, ktorá nás privíta priamo v nej a počas stretnutia si vyskúšame prácu s hlinou na hrnčiarskom kruhu i technikou modelovania.

 

KAČACIE HODY NETRADIČNE

Sobota, 5. 10. 2024, 9.00 – 17.00 / 1. skupina

Nedeľa, 6. 10. 2024, 9.00 – 17.00 / 2. skupina

Na kurze, ktorý sa uskutoční priamo na farme Rytierov dvor v Horných Zahoranoch, si s majiteľom a milovníkom gastronómie Ladislavom Házikom pripravíme tradičné kačacie špeciality podľa špeciálnych receptúr. Po teoretickej časti o spôsoboch prípravy, potrebných surovinách, receptoch, výrobkoch, nastane interaktívne zážitkové varenie, kde sa naučíme spracovať celú kačku. Podľa pokynov lektora si pripravíme lokše, škvarky, pomazánku, pečeňovú kačaciu paštétu, omáčku ku mäsu, konfitované kačacie stehná, suvidované prsia a kráľovský kačací vývar.  

 

SMALTOVANÝ ŠPERK A FILIGRÁN

Sobota, 16.11. 2024, 9.00 – 12.00 / 1. skupina,  13.00 – 16.00 / 2. skupina

Kurz sa venuje smaltovému šperku a technike filigránu. Smalt je historickou technológiou využívanou od starovekého Egyptu. Jedná sa o natavené farebné sklo na kove. Na kurze budeme využívať umelý smalt na sprostredkovanie tejto techniky. Filigrán sa na území využíva ako jedna z prvých technik pri výrobe šperku a má veľmi silnú historickú hodnotu na Slovensku. Pri tvorbe sa využíva práca s drôtom a kliešťami. Účastníci kurzu sa zoznámia s týmito technikami a za asistencie lektorky Doroty Sloviakovej si vytvoria vlastné šperky.

 

Kontakt:

Regina Špitálová, predsedníčka OZ Oxymoron, 0908 805076, ozoxymoron@post.sk

Názov prímateľa
Občianske združenie OXYMORON

Celkový rozpočet:
4 100,00 €

Výška podpory:
3 200,00 €