Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Umením k sociálnej inklúzii

Krátky opis
16. apríla 2024 (utorok) na javisku Mestského kultúrneho strediska vo Fiľakove ožije vďaka súboru Divadla Zenthe Ferenc v maďarskom jazyku klasické dielo Kálmána Mikszátha, Dáždnik Svätého Petra. Veselohru v dvoch dejstvách odohrá divadlo pre žiakov miestnej základnej školy. Pred divadelným predstavením sa realizuje vzdelávacia aktivita zahrnutá v projekte.
Fotogaléria
Názov podujatia
Szent Péter esernyője - Dáždnik Svätého Petra

Miesto konania / kraj
Fiľakovo / Lučenec

Termín konania
16.04.2024

Popis projektu

Pred divadelným predstavením v rámci vzdelávacej aktivity sa realizuje vo forme otázok a odpovedí objasnenie toho, ako vzniká inscenácia, predstavenie jednotlivých divadelných profesií a ich práce v rámci divadelného predstavenia, s názornými ukážkami napr. práce osvetľovača, zvukára.

Obsah predstavenia:

Podľa deja keď do zaostalej Glogovej príde nový farár, pán Bélyi, udeje sa nezvyčajný zázrak. V prudkom lejaku umiestni Svätý Peter červený dáždnik nad malú sestričku farára, Veroniku. Tým začne rozkvet obce: obnoví sa fara, Veronika dostane francúzsku vychovávateľku, a vďaka vdove Münzovej prekvitá aj obchodovanie. O niekoľko rokov sa o ruku Veroniky uchádza známy advokát z Bystrice, mladý Juraj Wibra, ktorého dedičstvo – ako inak – ukryl jeho otec do rukoväte dáždnika. A začne sa boj o majetok...

Osoby a obsadenia:

Stolarik - Péter Albert 

Billeghi, Münz, Svätý Peter - Gábor Erdélyi 

Slávik - Krisztián Máté 

Lonka - Anna Németh 

Pani Münzová - Hedvig Falati 

Juraj Wibra - Zoltán Farkas

Pani Adameczová - Edit P. Kerner 

Majzik - Péter Gula

Bélyi - Mihály Ozsgyáni 

Gongoly - Imre Baksa

Ančura - Ági Kökényessy

Madame Krisbay - Lilla Litauszky

Veronika - Judit Szilvási            

Réžia: Ferenc Susán

Názov prímateľa
Mestské kultúrne stredisko

Celkový rozpočet:
10 060,00 €

Výška podpory:
10 000,00 €