Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Con spirito 2024 - 44.ročník Hudobnej jari a Hudobnej jesene v Rimavskej Sobote

Krátky opis
Cieľom projektu je udržať kontinuity koncertného života, prezentácia pôvodnej a svetovej hudobnej tvorby a umeleckých výsledkov dosiahnutých v oblasti profesionálneho hudobného umenia milovníkom vážnej hudby v regióne. Pri zostavení dramaturgického plánu sme sa snažili o druhovú a žánrovú pestrosť koncertného cyklu. Cieľovou skupinou projektu sú členovia KPH, milovníci vážnej hudby, pedagógovia a žiaci ZUŠ a konzervatórií. Na druhom koncerte vystúpi trio R.Kopelman – D.Zemskaia - M.Arendárik.
Fotogaléria
Názov podujatia
Večer s Brahmsom

Miesto konania / kraj
Rimavská Sobota / Rimavská Sobota

Termín konania
23.04.2024

Popis projektu

Robert Kopelman (1980)

pochádza z Bratislavy zo známej hudobníckej rodiny – jeho otec Jozef Kopelman je uznávaným husľovým pedagógom a bývalým koncertným majstrom Slovenského komorného orchestra, strýko Mikhail Kopelman bol členom Borodinovho kvarteta.

Po štúdiách na bratislavskom konzervatóriu v triede svojho otca Jozefa Kopelmana (1994 – 2000) pokračoval na renomovanej Sibeliovej hudobnej akadémii v Helsinkách, kde študoval v triede Alexandra Vinitskeho a Olgy Parchomenko (Master´s Degree 2009). V roku 2019 získal titul ArtD. na VŠMU v Bratislave. Štúdium si doplnil aj na workshopoch a majstrovských kurzoch u svetoznámych umelcov a pedagógov ako sú: Zakhar Bron, Igor Oistrach, Igor Bezrodny, Victor Liberman, Hermann Krebers a Eduard Schmieder.

Je laureátom a držiteľom ocenení z národných aj medzinárodných husľových súťaží, viackrát získal 1.cenu na súťažiach v Rakúsku a Nemecku a tiež 4.cenu najprestížnejšieho Carl Flesh International Violin Competition v Maďarsku (1999), na základe čoho bol pozvaný vystúpiť ako sólista na koncertoch na Slovensku, vo Fínsku, v Českej republike a Rakúsku.

Od roku 2011 sa intenzívne venuje orchestrálnej kariére. Bol koncertným majstrom Štátnej filharmónie Košice, od 2012 vedúcim skupiny 2. huslí v Kymi Sinfonietta vo Fínsku, od 2013 členom a od roku 2019 zástupcom vedúceho skupiny 2. huslí v Malaysian Philharmonic Orchestra (MPO) v Kuala Lumpur. Od 49. sezóny 2022/2023 je koncertným majstrom ŠKO Žilina, s ktorým účinkuje aj sólisticky. Pôsobí aj pedagogicky, o. i. na Akadémii umení v Banskej Bystrici.

Hrá na vzácnom talianskom nástroji Santo Seraphin z 18. storočia.

 

Daria Zemskaia

absolvovala Altajské štátne hudobné konzervatórium v roku 2012 (prof. Alexandеr Rossinskiy) a v roku 2017 ukončila štúdium na Petrohradskom konzervatóriu (prof. Dmitrij Eremin). Od roku 2013 do roku 2022 bola členkou Symfonického orchestra Mariinského divadla. Ako členka orchestru pod vedením svetoznámeho dirigenta Valeria Gergieva sa zúčastnila turné Mariinského divadla po Európe, Ázii, USA, vystúpila v Carnegie Hall v New Yorku, Suntory Hall v Tokiu, viedenskom Musikverein a na ďalších svetových pódiách. Taktiež v rokoch 2014-2020 sa zúčastnila projektov Rusko-nemeckej mládežníckej akadémie spolu s vedúcimi mladými európskymi hudobníkmi. V rámci tohto orchestru spolupracovala s významným nemeckým huslistom Frankom Peterom Zimmermannom. Je laureátkou rôznych ruských súťaží v sólovej nominácii, medzinárodných súťaží pomenovaných po Marii Judinej (2015) a medzinárodnej súťaže Tatiany Gaidamovič (2016) v zložení klavírneho tria "Sensibile". Zúčastnila sa majstrovských kurzov Leonida Gorokhova, Natalje Gutmanovej, Wolfganga Emmanuela Schmidta, Michaila Nemcova, hudobných akadémií v Holandsku (Medzinárodné holandské hudobné sekvencie, 2015, 2016, 2017) a Nemecku (Frenswegenská letná akadémia komornej hudby, 2015). Účastníčka programu "Veľvyslanectvo vynikajúcich" Domu hudby v Petrohrade na Kráľovskej hudobnej akadémii v Madride (2017). Hranie komornej hudby je jej vášňou. Okrem klasického repertoáru sa zaujíma aj o súčasnú hudbu. Ako členka "Impuls - kvarteta" Mariinského divadla sa zúčastnila nahrávania programu založeného na interakcii elektronickej hudby s prvkami ambientnej a klasického štvorhlasu, sprevádzaného svetelnou video projekciou. Od jesene 2023 je členkou Štátneho komorného orchestra Žilina.

Matej Arendárik (1982)

Študoval klavír na konzervatóriu v Žiline (Darina Švárna) a Akadémii múzických umení v Prahe (Marián Lapšanský). Absolvoval majstrovské kurzy u renomovaných klaviristov (Karl-Heinz Kaemerling, Mikhail Voskresensky...). Je laureátom viacerých medzinárodných súťaží (Pražské Jaro, Hummel Piano Competitilon, European Union Piano Competition...). Ako sólista spolupracuje s radom orchestrov (Slovenská filharmónia, Štátny komorný orchester Žilina, Košická filharmónia).  Vystupoval v mnohých renomovaných sálach (Rudolfinum Praha, Concertgebough Amsterdam, Palacio de congresos Zaragoza, South Bank Centre London...). Ako komorný hráč spolupracoval s viacerými komornými súbormi a sólistami. Spolupracuje so Slovenským rozhlasom, pre ktorý vytvoril množstvo nahrávok. Pedagogicky pôsobí na Konzervatóriu J.L. Bellu a Akadémii umení v Banskej Bystrici.

 

PROGRAM

 

J. Brahms

Sonáta pre husle a klavír op.78 G dur

 

I. Vivace ma non troppo

II. Adagio- Piu Andante- Adagio

III. Allegro molto moderato

 

J. Brahms

Sonáta pre klavír a violončelo op.38 e mol

 

    I.Allegro non troppo

II. Allegretto quasi Menuetto

III. Allegro

 

J. Brahms

Trio pre husle, violončelo a klavír op.40 Es dur

(pôvodne napísané pre lesný roh,

neskôr Brahmsom transkripovaný hornový part pre violončelo)

 

I. Andante

II. Scherzo (Allegro)

III. Adagio mesto

IV. Allegro con brio

Názov prímateľa
Mestské kultúrne stredisko Rimavská Sobota

Celkový rozpočet:
6 900,00 €

Výška podpory:
5 500,00 €