Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Performancia v New Yorku

Krátky opis
Performatívny dialóg vedený s maľbou ako s vedomou entitou, ktorý nie je len záznamovou plochou viscerálnych stavov, ale v animistickom duchu je samostatnou vedomou entitou. Spoločne budeme preskúmavať „vzťahovú epistemológiu“, ktorá sa tu reprezentuje, a tak sprítomníme uvedomenie, že sebaidentifikácia je založená skôr na vzťahoch s ostatnými než na nejakých charakteristických znakoch „ja“.
Fotogaléria
Názov podujatia
Cognitive fluidity

Miesto konania
Spojené štáty americké

Termín konania
20.04.2024

Popis projektu

Performancia "Cognitive fluidity" sa predstavý výskum v priestoroch galérie Last Frontiers v New Yorku zameraný na dialogický vzťah s vedomou maľbou. Počas akcie budeme spoločne preskúmavať „vzťahovú epistemológiu“, ktorá sa tu reprezentuje, a tak sprítomníme uvedomenie, že sebaidentifikácia je založená skôr na vzťahoch s ostatnými než na nejakých charakteristických znakoch „ja“. Namiesto zamerania sa na esencializované, modernistické „ja“ („jednotlivec“), sa budeme v duchu posthumanizmu vnímať ako zväzky rôznych vzťahov, z ktorých niektoré zahŕňajú ne-humánne entity. Posthumnizmus sa tu totiž ponúka ako alternatíva ku stávajúcemu prístupu v antropocéne, črtajúci líniu úniku v podobe nečakaných asambláží hmoty, ideí, dát. Nejde ale len o to unikať, ale aj prostredie ohýbať či sa priamo stať jeho spolutvorcom. Maľby v expandovanom poli sa tu ponúkajú nielen ako záznamové plochy viscerálnych stavov, ale sú v animistickom duchu samotnými vedomými entitami s ktorými je vedený dialóg pomocou performancie. Ukazuje sa tu, že problémom je celý čas „človek“, ako kategória, ideál, predpoklad, norma.

Názov prímateľa
Viktor Fuček

Celkový rozpočet:
0,00 €

Výška podpory:
2 795,00 €