Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Inakosť (v) semiperiférii

Krátky opis
Od – vrátiť zrak: Inakosť (na) (polo)periférie(i) Výstava v tranzit sk Umelkyne*ci: Anca Benera & Arnold Estefán, Anna Dasović, Doplgenger, Ferenc Gróf, Christian Guerematchi, Minna Henriksson, Ľuboš Kotlár & Robert Gabris, Kvet Nguyen, Daniela Ortiz Kurátorka: Iva Kovač Vernisáž: 11. apríla, 2024 o 19:00 11.04. – 12.07.2024
Fotogaléria
Názov podujatia
Od – vrátiť zrak: Inakosť (na) (polo)periférie(i)

Miesto konania / kraj
Bratislava / Bratislava I,Bratislava II,Bratislava III,Bratislava IV,Bratislava V

Termín konania
11.04.2024 - 12.07.2024

Popis projektu

Od – vrátiť zrak: Inakosť (na) (polo)periférie(i)

Výstava v tranzit sk

Umelkyne*ci: Anca Benera & Arnold Estefán, Anna Dasović, Doplgenger, Ferenc Gróf, Christian Guerematchi, Minna Henriksson, Ľuboš Kotlár & Robert Gabris, Kvet Nguyen, Daniela Ortiz

Kurátorka: Iva Kovač


Vernisáž: 11. apríla, 2024 o 19:00
11.04. – 12.07.2024


Miesto: tranzit.sk, Beskydská 12, Bratislava
Otvorené: utorok – piatok: 14:30 – 18:30


Na európskych perifériách sme celé desaťročia ignorovali úvahy o našej zapletenosti v dejinách kolonializmu a dekolonizácie, ktoré formovali verejný diskurz na globálnom Juhu aj na globálnom Severe. Štáty stredovýchodnej a juhovýchodnej Európy sa kolonizačných snáh väčšinou priamo nezúčastňovali a počas rôznych verzií štátneho socializmu vyjadrili svojím protiimperialistickým postojom deklaratívne antikoloniálne stanovisko. Avšak európske periférie, historicky v područí rôznych impérií až do začiatku 20. storočia, boli ovplyvnené dejinami kolonializmu a koloniality. V dôsledku toho boli súčasťou globálnych vzťahov vytvorených týmito dejinami. Diela prezentované v rámci výstavy pristupujú k otázke inakosti a dekolonizácie z hľadiska potreby dekolonizácie krajín, ktoré tvoria to, čo nazývame stredovýchodnou a juhovýchodnou Európou. Mnohé z týchto krajín boli historicky súčasťou európskych impérií, ktoré prekvitali vďaka vykorisťovaniu umožnenému práve koloniálnou expanziou. Treba však mať na pamäti aj to, že tieto periférie boli rôznymi spôsobmi hodnotené a vymedzované ako iné zo strany Západu, čo bolo zjavné počas rozpadu bývalého socialistického systému v 90. rokoch.


Umelecké projekty prezentované v rámci výstavy Od – vrátiť zrak: Inakosť (na) (polo)periférie(i) ponúkajú komparatívny pohľad na dekolonizáciu v krajinách stredovýchodnej a juhovýchodnej Európy. Diela Kvet NguyenChristiana Guerematchiho a umeleckej dvojice Doplgenger sa zaoberajú menej známymi antikoloniálnymi dejinami Československa a Juhoslávie. Anna Dasović skúma v rámci svojho umeleckého výskumu stupňovanie prisudzovania inakosti a jeho genocídne dôsledky v prípade vojenských konfliktov v Juhoslávii, zatiaľ čo Anca Benera a Arnold Estefán dávajú do súvislosti politické podmienky, ktoré umožnili nástup fašizmu, s jeho pretrvávajúcou hrozbou v súčasnosti. Práce Ferenca GrófaDaniely OrtizMinny HenrikssonĽuboša Kotlára a Roberta Gabrisa sledujú dejiny vývoja rasistickej ideológie a jej súčasnú podobu ako utláčateľského nástroja používaného proti ľuďom označovaným za iných.


Program výstavy rozšíria aj komentované prehliadky s kurátorkou Ivou Kovač, masterclass o politike pohyblivých obrazov pod vedením umeleckej dvojice Doplgenger a seminár zameraný na akademický a umelecký výskum dokumentujúci komplexnú históriu periférnych európskych regiónov cez prizmu dekoloniality.



Výstava Od – vrátiť zrak: Inakosť (na) (polo)periférie(i) sa koná v spolupráci so združením https://mestozensk.org/" target="_blank" rel="external" style="color: rgb(202, 15, 254);">Mesto Žensk.

https://mestozensk.org/" target="_blank" rel="external" style="color: rgb(202, 15, 254);">Nadácia ERSTE je hlavným partnerom iniciatívy tranzit. 

Z verejných zdrojov podporil https://mestozensk.org/" target="_blank" rel="external" style="color: rgb(202, 15, 254);">Fond na podporu umenia.

Mediálni partneri: 
https://mestozensk.org/" target="_blank" rel="external" style="color: rgb(202, 15, 254);">Artalk.sk, https://mestozensk.org/" target="_blank" rel="external" style="color: rgb(202, 15, 254);">Flash Art CZ & SK, https://mestozensk.org/" target="_blank" rel="external" style="color: rgb(202, 15, 254);">Kapitál, https://mestozensk.org/" target="_blank" rel="external" style="color: rgb(202, 15, 254);">GoOut.net

Názov prímateľa
tranzit.sk

Celkový rozpočet:
17 640,00 €

Výška podpory:
13 540,00 €