Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Rozšírené línie. Sezóna 2024

Krátky opis
Pozývame Vás na vernisáž výstavy ONG NAMO 26.3. / utorok / o 19:00 hod. autorka: Kristína Kerekešová trvanie výstavy: 27.3. - 20.4. 2024 kurátor: Jakub Mlynarčík Rozkvet Gallery, Horná 36, Banská Bystrica, 1. poschodie, vpravo
Fotogaléria
Názov podujatia
ONG NAMO

Miesto konania / kraj
Banská Bystrica / Banská Bystrica

Termín konania
26.03.2024 - 20.04.2024

Popis projektu

Kristína Kerekešová vo svojom experimentálnom bádaní rieši témy spojené ezoterikou a antropozofiou. Interpretuje metafyzické procesy (pohyb a vývoj aury), vytvára meditatívne priestory. Kristína študuje na Akadémii umení v Banskej Bystrici v Ateliéri STARTUP. Skrz svoje poznanie farieb a svetla uvádza diváka do site-specific inštalácie, naplnenej transcendentnou energiou za pomoci projekcie a textilných objektov. Hlavnou myšlienkou autorky je vytvoriť optimálny priestor, kde diváka navedie späť do svojho vnútra a umožní mu nájsť všetky odpovede, ktoré hľadá. Názov výstavy pochádza z mantry používanej v kundalini jóge: “ONG NAMO GURU DEV NAMO”, Klaniam sa jemnej božskej múdrosti, božskému učiteľovi v sebe.


Kristína Kerekešová *2001

študuje na Akadémií Umení v Banskej Bystrici, v ateliéri STARTUP pod vedením doc. Mgr. art. Jána Triašku, ArtD. Popri štúdiu absolvovala niekoľko študijných pobytov, v roku 2022 na  Universidad Miguel Hernández de Elche - facultad de bellas artes (Altea, Španielsko), v 2023 na Akademii sztuk pięknych Warszawa (Varšava, Poľsko). Kristína vytvára umenie, v ktorom sprostredkúva divákovi spirituálne témy za pomoci učení z ezoteriky, antropozofie, jógy a východnej filozofie. Vo svojich dielach využíva kombináciu textilných techník (tkanie, batika, hačkovanie), spolu s maľbou, digitálnou maľbou a animáciou. 

Tvorba Kerekešovej bola prezentovaná na sólo a skupinových výstavách na Slovensku a v zahraničí: “Svetlá Duše” 2023 (KC Kláštor Rožňava, Slovensko), “7 Lights and Beauty of Nature” 2023(Altea, Španieslko), Festival súčasného umenia TVOR 2022, 2023 (Sečovce, Slovensko), “Iné quality” 2021(Banská Bystrica, Slovensko), Park Camp 2021 (Trebišov, Slovensko), Spomienky na prítomnosť, Hájovňa Červená studňa 2023 (Banská Štiavnica, Slovensko), Wystawa semestralna studentow Pracowni Tkaniny Eksperymentalnej 2024 (Varšava, Poľsko), Tichý svedkovia Gotiky na Gemeri 2023 (Rožňava, Slovensko).



Výstava bola do programu galérie vybraná na základe otvorenej výzvy na prihlasovanie výstavných projektov v roku 2025. Projekty vyberá galerijná rada v zložení: Lucia Miklošková, Nina Vrbanová, Marianna Brinzová, Štefan Balázs, Michaela Šuranská.


Výstavnú činnosť galérie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. 

Ďakujeme.


Názov prímateľa
UM, n. o.

Celkový rozpočet:
49 540,00 €

Výška podpory:
40 000,00 €