Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

KulturCORE

Krátky opis
Pozývame vás na výstavu diela Ireny Blühovej pri príležitosti jej 120. výročia narodenia. Výstava bude prebiehať vo veľkej sále kultúrno-vzdelávacieho centra Cooltajner v období od 25. marca 2024 do 4. apríla 2024.
Fotogaléria
Názov podujatia
KulturCORE • KULTÚRA PRE ŠKOLY // IRENA

Miesto konania / kraj
Považská Bystrica / Považská Bystrica

Termín konania
25.03.2024 - 03.04.2024

Popis projektu

KulturCORE, tento krát už naozaj!! IRENA 


Dievča s horolezeckým lanom a fotoaparátom na tatranských štítoch. Mladá banková úradníčka obrazom zachytávajúca ťažký život  odľahlých horských dedín i chudobu miest. Študentka Bauhausu experimentujúca s možnosťami fotografie ako média. Fotografka prinášajúca témy dovtedy v stredoeurópskom priestore zo ženskej perspektívy nepoznané. Človek, ktorý počas holokaustu prišiel o najbližších. Presvedčená komunistka, ktorá verila, že aj jej pričinením bude spoločnosť v novom zriadení humánnejšia a spravodlivejšia. A napokon matka oddelená železnou oponou od dcéry, ktorá po obvinení z poškodzovania záujmov republiky z tejto „spravodlivejšej spoločnosti“ emigrovala. Irena Blühová.


Irena Blühová:

Narodila sa 2. marca 1904 do početnej rodiny obchodníka Mórica Blüha v Považskej Bystrici. Ten s manželkou Žofiou vychovával päť dcér a jedného syna. Irena však spomedzi svojich sestier vytŕčala, nebola totiž typické dievča, čo sa pretavilo do celého jej života.


Presvedčená komunistka, ktorá namiesto romantických obrázkov fotila skutočný život vo svojej drsnosti. Ako prvá slovenská fotografka  mala problémy s každým režimom minulého storočia. Skrývala sa pred úradmi, v nacistických lágroch prišla o celú rodinu a láska jej života skončila v emigrácii.


Viac o Irene a jej tvorbe sa dozviete na výstave v Koridore, ktorá sa uskutoční v rámci projektu KulturCORE.


https://www.cooltajner.sk/novinky/spustame-projekt-kulturcore-v-ktorom-si-pripomenieme-120-vyrocie-narodenia-ireny-bluhovej?fbclid=IwAR1xFr6P4r5T8fT0W1xfTLM0FPCrZh1wFqHTbKHSCRMeEQiTtEYqxFs6FsM

Názov prímateľa
COOLTAJNER

Celkový rozpočet:
9 050,00 €

Výška podpory:
9 000,00 €