Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

KreaTiviTa 2024 – cyklus výstav neprofesionálnej výtvarnej, fotografickej a textilnej tvorby

Krátky opis
Projekt prezentuje amatérsku tvorbu výtvarníkov, fotografov a tvorcov z oblasti textilného úžitkového umenia a pozostáva z realizácie 6 výstav. 2 kolektívne výstavy (výtvarná a textilná tvorba) a 4 výstavy, na ktorých sa prezentuje dvojica autorov (výtvarná a fotografická tvorba). TOS každoročne realizuje výstavy amatérskej tvorby v galerijnom priestore TOS – v historickom Dome hudby M. Sch. Trnavského, ale i vo veľkorysých priestoroch úradu TTSK, čím prináša umenie bližšie k ľuďom.
Fotogaléria
Názov podujatia
KreaTiviTa 2024

Miesto konania / kraj
Trnava / Trnava

Termín konania
08.01.2024 - 20.12.2024

Popis projektu

Trnavské osvetové stredisko  už viac ako tri desaťročia realizuje výstavy neprofesionálneho umenia  so zámerom vytvárať  priestor pre prezentáciu amatérskej tvorby a vytvárať podmienky a možnosti pre stretávanie autorov. Na výstavách sa stretáva komunita umelcov a tvorcov rôznych žánrov: výtvarníctvo, fotografia, keramická tvorba a textilné úžitkové umenie, ktorej aktéri sa navzájom inšpirujú a konfrontujú svoju tvorbu.  Projekt KreaTiviTa 2024 bude už 6. ročníkom a predstavuje cyklus výstav, na ktorých je prezentované vizuálne amatérske umenie  autorov z trnavského regiónu.  Pozostáva z realizácie 6 výstav: 2 kolektívne výstavy (výtvarná a textilná tvorba) a 4 autorské (výtvarná a fotografická tvorba).  Trnavské osvetové stredisko (TOS) realizuje výstavy amatérskej tvorby v galerijnom priestore TOS – v historickom Dome hudby Mikuláša  Schneidera Trnavského, ale i vo veľkorysých priestoroch úradu Trnavskej župy, čím prináša umenie bližšie k ľuďom a zároveň vytvára krajšie pracovné prostredie zamestnancom úradu.  Do projektu zapojíme viac ako 40 neprofesionálnych umelcov, ktorí budú prezentovať rôzne druhy vizuálneho umenia: maľba, kresba, fotografia, drevené plastiky, šperkárstvo a textilná tvorba.

Do tohtoročného projektu sú zapojení nasledovní  vystavujúci autori:

Kvetoslav Kollár – fotograf (Trnava), Margita Knapová – umelecké šperky (Piešťany), Peter Ferencz – fotograf (Piešťany), Emília Krivosudská- výtvarníčka (Križovany nad Dudváhom), Juraj Klepáč – výtvarník (Trnava), Ján Lukačovič – drevorezbár (Chtelnica), Ján Baracka – fotograf (Rakovice), Daniela Máliková – výtvarníčka (Zvončín).  Do výstavných kolekcií kolektívnych výstav budú zaradené diela tvorcov, ktorí sa aktívne zapájajú  do kultúrneho diania v regióne a spolupracujú s Trnavským osvetovým strediskom. Kolektívna výstava Reminiscencie Trnavskej palety – min. 20 vystavujúcich výtvarníkov z regiónu, kolektívna výstava Rozuzlenie II. -  min. 20 autoriek z regiónu prezentujúcich textilné úžitkové umenie. Kurátori výstav budú Mgr. Peter Lančarič, PhD. a doc. Milan Rašla, akad. maliar. Sprievodnými podujatiami výstav budú výtvarné workshopy realizované počas roka 2024 v TOS a v plenéri a tvorivé stretnutia v oblasti textilného úžitkového umenia.

Keďže TOS sídli v historickom  centre mesta v atraktívnej uličke M. Schneidera Trnavského a vo dvore organizuje počas roka koncerty rôznych hudobných žánrov, festival bábkových divadiel, výstavu kaktusov a sukulentov, výtvarné workshopy, letný tábor, podujatia počas adventu...,  je zapojené do Trnavského rínku, Trnavského blšáku, Tradičného trnavského jarmoku -  výstavy si popri  podujatiach  prezrie veľké množstvo divákov. Na základe minulých ročníkov predpokladáme, že to bude viac ako šesťtisíc divákov.

Názov prímateľa
Trnavské osvetové stredisko

Celkový rozpočet:
7 100,00 €

Výška podpory:
3 500,00 €