Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

For maat Gallery

Krátky opis
ZUZANA JANÍČEK MURANICOVÁ - VYHNANÍ DO LESA Kurátorka: Jana Gombiková Vernisáž. 15.6.2023 18:00 Trvanie výstavy: 15.6.- 28.7. 2023 Galéria FOR MAAT Železničná 3, Trenčín
Fotogaléria
Názov podujatia
Výstava: Zuzana Janíček Muranicová – VYHNANÍ DO LESA

Miesto konania / kraj
Trenčín / Trenčín

Termín konania
15.06.2023 - 27.08.2023

Popis projektu

ZUZANA JANÍČEK MURANICOVÁ - VYHNANÍ DO LESA

Kurátorka: Jana Gombiková
Vernisáž. 15.6.2023 18:00
Trvanie výstavy: 15.6.- 28.7. 2023
Galéria FOR MAAT
Železničná 3, Trenčín

Začiatok pandémie Covid 19 a dlhodobé lockdowny s ním spojené spôsobili, že ľudia nemohli vykonávať svoju prácu, a žiť svoj bežný život tak, ako boli zvyknutí. Väčšina Slovenska bola, dá sa povedať ,,vyhnaná do lesa.‘‘
Autorka Zuzana Janíček Muranicová chodila počas pandémie na niekoľkohodinové, denné prechádzky do prírody.
,,Časom som začala túto aktivitu vnímať ako progresívnu poéziu. Celkovo je to moja osobná reflexia na túto dobu a môj život a vnímanie v nej.‘‘
Výstava obsahuje od analógových a digitálnych fotografií, cez grafiku až po nazbierané artefakty z bratislavských lesov, ktoré boli použité v tvorbe, často v absurdnej kombinácii. Lesy vykazujú známky našej prítomnosti vo forme hravosti, ale ale aj ignorancie, nedbanlivosti, ba dokonca brutality. Niektoré z prác ironicky komentujú stav našej republiky, iné kritizujú stav ľudského myslenia a našich lesov.

Zuzana Janíček Muranicová (1982) pochádza z Nového Mesta nad Váhom. Vyštudovala Ateliér výtvarnej fotografie na University of Wisconsin-Milwaukee (USA) a v ateliéri výtvarnej fotografie na Ohio State University. Neskôr pôsobila ako pedagogička na Fakulte umení na Univerzite v Ohiu v USA, kde vyučovala analógovú a digitálnu fotografiu. Venuje sa prevažne konceptuálnemu umeniu s častým využitím fotografie. V súčasnosti žije, pracuje a tvorí na Slovensku v Bratislave. Vo svojich dielach zaznamenáva predmety bežnej potreby, dáva im nové významy, necháva ich hovoriť o tom, čo je a kto vlastne sme a nanovo ich prezentuje ako cenné predmety. Zaujímajú ju nielen artefakty zo sveta ľudí, ale aj zo sveta zvieracej ríše. Spájaním a objavovaním ďalších súvislostí a asociácií do svojich diel vnáša novú obrazovú poéziu. Jej diela sú citlivou meditáciou o našom svete, fragmentovanom, prchavom, ale plnom zaujímavostí. Svojou tvorbou sa približuje nielen k hlbšiemu poznávaniu sveta, ale predovšetkým seba samej.

Činnosť galérie FOR MAAT z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia, ktorý je hlavným partnerom projektu, a mesto Trenčín.

Názov prímateľa
Formaat

Celkový rozpočet:
11 000,00 €

Výška podpory:
9 000,00 €