Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Reštaurovanie starých a vzácnych tlačí zo zbierok ZSM TT

Krátky opis
Výstava Marec: mesiac knihy (projekty FPU). Prezentácia dvoch zreštaurovaných historických tlačí a akvizície 10 nových prírastkov - dva úspešné projekty Fondu na podporu umenia.
Fotogaléria
Názov podujatia
Marec: mesiac knihy (projekty FPU)

Miesto konania / kraj
Trnava / Trnava

Termín konania
05.03.2024 - 02.04.2024

Popis projektu

Marec: mesiac knihy (projekty FPU)


Vďaka projektu Fondu na podporu umenia sa nám podarilo získať finančný príspevok na zreštaurovanie dvoch starých a vzácnych tlačí z múzejnej historickej knižnice, a to Disputationes... od Roberta Bellarmina (1. zväzok. Ingolstadt, 1586) a Politicorvm Libri Decem, Im quibus De Perfectae Reipvbl. Forma od Adama Contzena (Köln, 1629). Obe diela patria medzi raritné tlače, na Slovensku sa nachádza z každého iba jediný exemplár, a to práve v našom múzeu. Knihy sa nachádzali vo veľmi zlom fyzickom stave: boli napadnuté plesňou, zatečené, papier bol krehký a rozpadal sa, mali zničenú pôvodnú väzbu a rozpadnutý chrbát.


Reštaurovaním starých a vzácnych tlačí ohrozených nenávratným poškodením ide o záchranu nášho i svetového kultúrneho dedičstva, jeho zachovanie pre ďalšie generácie i sprístupnenie súčasným bádateľom. Tlače boli zreštaurované v Slovenskej národnej knižnici, odbor reštaurovania a konzervovania dokumentov. Pri reštaurovaní bola rozobraná knižná väzba, zreštaurované jednotlivé súčasti a nakoniec došlo k rekonštrukcii kníh na základe pôvodných technológií tak, aby sa čo najviac zachovala historická identita reštaurovaného dokumentu. Takéto zreštaurované knihy slúžia ako príklad záchrany svetového kultúrneho dedičstva a zachovania pre nasledujúce generácie a zároveň sú k dispozícii na štúdium pre odbornú verejnosť.


Druhý úspešný projekt Fondu na podporu umenia znamenal pre múzeum možnosť obohatiť fond historickej knižnice o desať starých a vzácnych kníh. Menovite: Pavol Esterházi - Krátki Opis Milosťiwích Obrazow blahoslawenég Panni Marie Matki Božég... (Bratislava, 1838), Johann Christian Von Engel - Fortsetzung der Algemeinen Welthistorie: Geschichte der Ukraine (Halle, 1796), Stephani Schoenvisner - Antiquitatum et historiae sabariensis (Pest, 1791), Ludewig Albrecht Gebhardi - Fortsetzung der Algemeinen Welthistorie (52. zväzok, 1. časť, Halle, 1793), Carolo Scherffer - Institutionum Geometricarum (4 zväzky, Wien, 1770 – 1776), Teodor Kunst - O mužíkovi, čo v pekle slúžil (Trnava, 1943), Ján Sedlák - V začarovanej krajine (Trnava, 1943), Teodor Kunst - Evičkina cesta do nebíčka (Trnava, 1943) a Flavius Josephus - De Bello Judaico (Trnava, 1755). Zakúpením spomínaných starých a vzácnych kníh napĺňame koncepciu múzea i jeho zbierkotvorý zámer.



Názov prímateľa
Západoslovenské múzeum v Trnave

Celkový rozpočet:
2 980,00 €

Výška podpory:
2 000,00 €