Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Will I Ever Look Into Your Eyes Again?

Krátky opis
Vystavujúce: Katarína Bajkayová, Klaudia Kosziba, Paula Malinowska Kurátor výstavy: Erik Vilím Otvorenie výstavy: 14. marec 2024, 18.00 Výstava trvá: 15. marec - 30. apríl 2024 Šopa Gallery, Hlavná 40, Košice Otváracie hodiny: STR - PIA / 15.00 - 18.00, SOB / 13.00 - 18.00
Fotogaléria
Názov podujatia
Will I Ever Look Into Your Eyes Again?

Miesto konania / kraj
Košice / Košice I,Košice II,Košice III,Košice IV

Termín konania
14.03.2024 - 30.04.2024

Popis projektu


Will I Ever Look Into Your Eyes Again?

Katarína Bajkayová, Klaudia Kosziba, Paula Malinowska

 

 

Kurátor výstavy: Erik Vilím

Otvorenie výstavy: 14. 03. 2024, 18.00

Výstava trvá: 15. 03. — 30. 04. 2024 

Šopa Gallery, Hlavná 40, Košice 

Otváracie hodiny: STR – PIA / 15.00 — 18.00, SOB / 13.00 — 18.00

 

Výstava v galérii Šopa prepája tvorbu troch autoriek – Kataríny Bajkayovej, Pauly Malinowskej a Klaudie Kosziby. Napriek rozličným médiám (keramika, maľba, 3D digitálna animácia) sa ich záujmy už dlho stretávajú. Aktuálna výstavná príležitosť v Košiciach dala tomuto tichému dialógu jasnejšie kontúry. Autorky rozprávajú malé príbehy organizmov, pričom herečkami sú v nich medúza či rôzne druhy húb. Vševediacich rozprávačov tu nenájdeme, dokonca niektorí sú zastavení v čase, zmrznutí a komunikujúci iba svojím materiálom, tvarom či stopami od štetca (Bajkayová, Kosziba). Na scéne 54 štvorcových metrov sa pomaly odkrývajú témy premeny, znovuzrodenia, erotiky, sexu či akejsi zvláštnej cudzej lásky. Bajkayová, Malinowska a Kosziba jednoducho skúšajú našu citlivosť a zamýšľajú sa nad možnosťami vidieť znova v prírode plný bytostný život.

Názov výstavy je inšpirovaný úryvkom z piesne The End od kapely The Doors. Ako sprievodný materiál bude k dispozícii v priestore galérie aj esej kurátora Erika Vilíma, ktorý v nej spomínanú tému otvára v hlbších filozofických kontúrach. V tomto texte ponúka divákom a diváčkam kľúč k interpretácii celej výstavy – slovo láska.

 

Paula Malinowska (*1998) vyštudovala magisterský stupeň na Katedre intermédií Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave (2020 – 2022), konkrétne v ateliéri vvv (Dávid Koronczi a Martin Piaček). Východiská svojej tvorby odvíja od témy antropocénu a nášho vzťahu k mimoľudskej realite. Túto problematiku interpretuje cez mytológiu, ktorú „podkopáva“ novým čítaním a odkrýva jej nové súvislosti.

 

Katarína Bajkayová (*1994) je absolventkou magisterského štúdia na Fakulte umení Technickej univerzity v Košiciach, kde je v súčasnosti doktorandkou. Venuje sa predovšetkým tvorbe priestorových inštalácií, pričom využíva keramiku v kombinácii s inými materiálmi. V súčasnosti sa zaujíma najmä o témy sociálnych vzťahov, bývania a erotiky, ktoré skúma v kontextoch prírodných vied, mytológie, architektúry a literatúry. Zdrojom inšpirácie pre aktuálnu prezentáciu v galérii Šopa je život húb, pričom sa zameriava na ich schopnosť vzájomnej starostlivosti a rozmnožovania.

 

Klaudia Kosziba (*1971) dopĺňa výber vystavujúcich s výsostne maliarskym prístupom, pričom, podobne ako Bajkayová, svoju pozornosť venuje hubám. Umelecký program Kosziby bol dlhodobo sústredený na výsostne maliarske otázky, problémy spôsobu reprezentácie či jeho historických premien. V posledných maľbách sa stáva jej východiskom priama skúsenosť s hubami, sleduje metamorfóznosť ich estetických kvalít, rast či zanikanie. Klaudia Kosziba je maliarkou a pedagogičkou na VŠVU v Bratislave. Od roku 2008 vedie Ateliér mal+by.

 

Výstavy tejto galérie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Fond na podporu umenia je hlavným partnerom projektu.


Názov prímateľa
BIIIF

Celkový rozpočet:
67 750,00 €

Výška podpory:
54 650,00 €