Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Akvizícia kníh pre knižnicu Kysuckého múzea

Krátky opis
Kysucké múzeum vďaka dotácii z Fondu na podporu umenia rozšírilo knižničný fond svojej špecializovanej múzejnej knižnice o 62 zaujímavých knižných titulov v celkovej hodnote 1444,50 €. Do múzea tak pribudli knihy z oblasti histórie, etnografie, ale aj knihy venujúce sa ochrane materiálov. Tieto nové knižné publikácie sú určené nielen pre odborných pracovníkov múzea, ale aj pre širšiu odbornú a laickú čitateľskú verejnosť.
Fotogaléria
Názov podujatia
akvizícia

Miesto konania / kraj
Čadca / Čadca

Termín konania
03.07.2023 - 30.04.2024

Popis projektu

Kysucké múzeum vďaka dotácii z Fondu na podporu umenia rozšírilo knižničný fond svojej špecializovanej múzejnej knižnice o 62 zaujímavých knižných titulov v celkovej hodnote 1444,50 €. Do múzea tak pribudli knihy z oblasti histórie, etnografie, ale aj knihy venujúce sa ochrane materiálov. Tieto nové knižné publikácie sú určené nielen pre odborných pracovníkov múzea, ale aj pre širšiu odbornú a laickú čitateľskú verejnosť, ktorá môže využiť prezenčnú formu štúdia v priestoroch knižnice nachádzajúcej sa v sídelnej budove na Moyzesovej ulici 50 v Čadci.

Pod Kysucké múzeum, príspevkovú organizáciu Žilinského samosprávneho kraja, organizačne spadá aj špecializovaná múzejná knižnica Kysuckého múzea, ktorá je evidovaná v adresári knižníc Slovenskej republiky pod evidenčným číslom 3998/2000-400/3448. Vďaka zrealizovanému projektu akvizície kníh pre knižnicu Kysuckého múzea sa vďaka Fondu na podporu umenia podaril nákup odbornej literatúry, ktorý pomohol rozšíriť knižný fond knižnice, a tým pádom aj skvalitniť poskytované knižnično-informačné služby v prospech odbornej a laickej verejnosti.

Fond na podporu umenia prispel na akvizíciu kníh dotáciou vo výške 1300 € a múzeum navyše doplatilo za nákup kníh sumu 144,50 € ako spolufinancovane projektu. 

Medzi zakúpenými knihami čitateľská verejnosť nájde napríklad knižné publikácie liptovskej múzejníčky Ivety ZUSKINOVEJ (Liptov - Dom a život v ňom, Kuchyňa starých materí, Ľudové umenie, Rodinné a kalendárne zvykoslovie, Ovčiari na Slovensku), etnografické práce o ľudovom odeve a spracovaní textilných vlákien od viacerých autoriek a autorov (KUCBEĽOVÁ, Jana: Odetí do krásy; ZAJONC, Juraj: Premeny vlákna; MINTALOVÁ, Zora: Príbeh vlákna; JAROŠOVÁ, Petra: Krpce, STOLIČNÁ, Rastislava: Ako sa kedysi obliekalo; KOŽUCHOVÁ, Simona: Uši si svoj kroj a mnohé iné). Ku knižným prírastkom sa radia aj práce venované tradičnému ľudovému staviteľstvu a ochrane materiálov - najmä dreva a kovu.   

Z historickej literatúry múzeum zakúpilo práce venované cirkevným dejinám (JUDÁK, Viliam: Boží priatelia, ŽEŇUCH, Peter: Rukoväť cirkevných dejín; HUĎA, Tomáš: Katolícki vojenskí duchovní, a iné práce). Vzhľadom na svoju múzejnú špecializáciu na lesné železnice boli zakúpené aj knihy o histórii úzkokoľajok a o histórii železničnej dopravy ako takej (SZOJKA, Ladislav: Dejiny železničnej siete na Slovensku; BITTNER, Ján: Malý atlas lokomotív 2023; JAGNEŠÁKOVÁ, Mária: Oravská lesná železnica; SODOMKA, Martin: Jak postavit železnici). Fond obohatili aj publikácie z oblasti historickej geografie, všeobecných i regionálnych dejín Slovenska, encyklopédie i knižné tituly zamerané na históriu I. svetovej vojny či špecializované práce k hasičskej tematike (napr. POVAŽAN, Vladimír: Hasičské vyznamenania na Slovensku; DERMEK, Milan: Hasičské automobily od histórie po súčasnosť). 

Ak vás niektoré zo zakúpených kníh zaujali, sú pre Vás k dispozícii v špecializovanej múzejnej knižnici Kysuckého múzea!

Názov prímateľa
Kysucké múzeum

Celkový rozpočet:
1 445,00 €

Výška podpory:
1 300,00 €