Hlavná strana


Fond na podporu umenia nenesie žiadnu zodpovednosť za úplnosť, správnosť a pravdivosť, ako ani za legalitu údajov uvedených v tejto časti webového portálu FPU. Všetky zverejnené informácie, v textovej, hypertextovej alebo obrazovej forme sú výlučnou zodpovednosťou prijímateľa finančných prostriedkov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý preberá zodpovednosť za zverejnené informácie súhlasom s podmienkami FPU a samotným zverejnením informácií na webovom portáli FPU.

V prípade zistenia, že boli prijímateľom finančnej podpory poskytnutej Fondom na podporu umenia zverejnené nevhodné alebo hanlivé informácie, ktoré sú v rozpore s pravidlami FPU, morálkou a etiketou, Fond na podporu umenia má právo takéto informácie okamžite odstrániť z tejto časti webového sídla. Nevhodný obsah zverejnených príspevkom môžete nahlásiť na e-mailovej adrese propagacia@fpu.sk.

Nevšedné podoby prútia 2023

Krátky opis
Podujatie Nevšedné podoby prútia je medzinárodné podujatie venované tradičnému košikárskemu remeslu a jeho podobám v súčasnosti. Jeho súčasťou sú výstavy, súťaže, tvorivé remeselné dielne, prednášky, prezentácie filmovej tvorby s tematikou košikárstva a umelecké prezentácie folklórnych zoskupení.
Fotogaléria
Názov podujatia
Nevšedné podoby prútia 2024

Miesto konania / kraj
Rudník / Myjava

Termín konania
09.03.2024

Popis projektu

Podujatie Nevšedné podoby prútia je jedinečné medzinárodné podujatie na Slovensku venované výlučne tradičnému košikárskemu remeslu v takomto rozsahu a jeho podobám v súčasnosti. Jeho cieľom je propagácia košikárskej remeselnej výroby medzi širokou verejnosťou. Podujatie prezentuje košikárske remeslo viacerými formami.

Od roku 2007 sa v rámci podujatia konajú výstavy, súťaže, tvorivé remeselné dielne, prednášky, prezentácie filmovej tvorby s tematikou košikárstva.

Nosnú časť podujatia tvoria remeselné tvorivé dielne, v ktorých si verejnosť prostredníctvom košikárov ako lektorov môže vyskúšať rôzne techniky pletenia z prírodných materiálov.

Súčasťou podujatia je už od jeho vzniku Výstava netradičných výrobkov a kuriozít. Jej zámerom je prezentovať súčasnú tvorbu v pletení a podnecovať košikárov k tvorbe nových umeleckých košikárskych diel. Podujatie dáva možnosť prezentovať verejnosti umelecké i úžitkové diela remeselníkov, čo rozširuje povedomie verejnosti o možnostiach využitia pletiarenských techník a posúva košikárske remeslo do sféry umeleckého dizajnu.

V rámci podujatia sa koná aj sprievodný program v podaní scénických predstavení folklórnych kolektívov, ľudových hudieb, detí miestnej materskej i základnej školy, ako aj audiovizuálne prezentácie filmov venované košikárskej tematike. Tie, sú prierezom života a tvorby jednotlivých košikárskych majstrov a popularizujú prácu košikárov od zberu prírodných materiálov až po výrobu ich diel a ukážky techník pletenia.

Názov prímateľa
Obec Rudník

Celkový rozpočet:
7 000,00 €

Výška podpory:
5 500,00 €